OVERMACHT, KENMERK LK/5013

 


 

Bergen op Zoom, 1 augustus 2005

 

Aan het College van Burgemeester

en Wethouders

Postbus 35

4600 AA Bergen op Zoom

 

Betreft: overmacht, kenmerk LK/5013

 

Geacht College, 

Hoezo “overmacht”?

“Bij dit soort buien merk je heel goed dat Bergen op Zoom reliëf heeft. Het water stroomde zo snel dat het niet eens de kans kreeg om de rioolputten in te lopen”, aldus een collegelid. 

Is het reliëf van Bergen op Zoom nieuw?  Zijn de buien zo extreem?

Het reliëf van Bergen op Zoom is zeker zo oud als Bergen op Zoom. De buien zijn, gezien de huidige klimaatscenario’s, niet zo extreem, mede gelet op de frequentie waarop ze vallen. Dus zullen we bij de inrichting van onze straten, kruispunten, T-kruisingen en pleinen hier rekening mee moeten houden.

Elders, waar reliëf en (extreme) buien al lang als feiten zijn geaccepteerd, zie je dat men er bij de inrichting van een stad en haar straten rekening mee houdt. De inrichting van bijvoorbeeld de Wouwsestraat is gewoon niet passend voor de feiten als reliëf en klimaat.

Wat niet ondergronds kan moet bovengronds, zie oplossingen elders. In extremo: zie Beek bij Nijmegen. 

Ik heb er al vaker voor gepleit: “kom lost van het traditioneel denken in bijvoorbeeld 13 mm regen per 24 uur en riolen horen onder de grond”. Ondergrondse riolen zijn juist als het vuil water betreft, maar de afvoer van regenwater mag best boven de grond. Water op straat is niet erg, zolang het daar blijft. Dus stoepen en afvoergeultjes moeten ook in winkelstraten op bepaalde plaatsen gewoon kunnen.  Bovengrond is beter, goedkoper en makkelijker in geval van verstoppingen etc.  Stop het traditioneel denken! 

Het is voor burgers en bedrijven niet acceptabel dat ze zo nu en dan, maar steeds vaker, onderlopen. Fatalisme bij een overheid met een beroep op overmacht is ongepast. 

Hopende op een openende en lerende geest, 

hoogachtend,

namens de D66/BSD-fractie 

Louis van der Kallen

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *