STRAATNAAMGEVING, KENMERK LK/5019

 


 

Bergen op Zoom : 22 september 2005

 

Aan het College van Burgemeester

en Wethouders

Postbus 35

4600 AA Bergen op Zoom

 

Betreft: Straatnaamgeving, kenmerk LK/5019

 

Geacht College,

Wederzijds respect voor culturele uitingen en elkaars geschiedenis zijn belangrijke thema’s in het integratiedebat. De lesbrief Marokko is een goede start, die navolging en uitbreiding verdient met bijvoorbeeld Turkije. Ook is het mogelijk bij veel zaken de culturele eigenheden van minderheden en hun (maar zeker onze gezamenlijke) geschiedenis daarbij te betrekken. Bijvoorbeeld: bij de dodenherdenking de in Zeeland gevallen Noord-Afrikaanse soldaten, die bij Kapelle begraven liggen, alsmede de beslissende inzet van Marokkaanse bergeenheden bij de doorbraak/verovering van Monte Casino in de Gustaflinie. 

Een ander voorbeeld kan zijn de straatnaamgeving. Straatnamen zijn bij uitstek geschikt om een weergave te geven van vele elementen van onze geschiedenis en cultuur. Nu Turkse en Marokkaanse bevolkingsgroepen een belangrijk deel uitmaken van onze bevolking, kan de D66/BSD-fractie zich voorstellen dat bij de straatnaamgeving Turkse c.q. Marokkaanse elementen betrokken worden. Bijvoorbeeld: gezien zijn invloed op de totstandkoming van het moderne Turkije en de Turkse positie ten opzichte van Europa zou het denkbaar moeten zijn een straat of laan te vernoemen naar Mustafa Kemal Ataturk. Of in een wijk straatnamen te vernoemen naar Turkse of Marokkaanse steden. 

Integratie en respect dienen van twee kanten te komen. Daarbij kunnen bescheiden zaken, zoals genoemd, een positieve rol spelen.

Mogelijk iets ter overdenking.

 

met vriendelijke groet

namens de D66/BSD-fractie 

Louis van der Kallen

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *