EVALUATIE HERDENKINGEN, KENMERK LK/80004

 


 

Bergen op Zoom, 8 januari 2008 

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders 

der Gemeente Bergen op Zoom 

Postbus 35 

4600 AA Bergen op Zoom 

 

Betreft: Evaluatie herdenkingen, ons kenmerk LK/80004

 

Geacht College,

De BSD fractie vraagt uw aandacht voor de wijze waarop in Bergen op Zoom wordt omgegaan met de herdenkingen.

Als voorbeeld de afwezigheid van het college op 2 november bij de herdenkingsbijeenkomst op de militaire erevelden. Die dag brachten ruim 20 Engelse oudstrijders met familie een bezoek aan het militair ereveld. Hoogtepunt van dat bezoek was een uitgebreide ceremonie van herdenking en kransleggingen, die muzikaal omlijst werden door o.a. de Regiments Harmonie van de Grenadiers en Jagers uit Assen. Een Engelse hoornblazer voor de Last Post en een Yardmaster, die als doedelzakspeler een gepast eerbewijs bracht. Verder preekte een Engelse priester en werden regimentsgebeden uitgesproken. Er vonden kransleggingen plaats door vertegenwoordigers van de regimenten en legeronderdelen wiens gevallen wapenbroeders een laatste rustplaats hebben gevonden in Bergen op Zoom. Ook Engelse en Nederlandse hoge verbindingsofficieren legden bloemen. Het geheel werd afgesloten met het Engelse en Nederlandse volkslied. 

Later bleek dat bijvoorbeeld de Bond van Wapenbroeders afdeling West-Brabant van deze bijeenkomst niet op de hoogte waren en graag aanwezig hadden willen zijn. 

Ook vraagt de timing en uitvoering van de kransleggingen verdere aandacht. Een hele verbetering is al het geregelde transport. Maar ook dit kan bijvoorbeeld met een andere opstapplaats met voldoende parkeerplaatsen in de buurt verbeteren. Ook zou er meer tijd genomen kunnen worden tussen de reekskransleggingen zodat mindervaliden en ouderen meer tijd krijgen zich naar de volgende locatie te begeven. 

De BSD fractie verzoekt uw college om bijvoorbeeld middels een gesprek met een vertegenwoordiging van de Bond van Wapenbroeders afdeling West-Brabant tot verbeteringen te komen. 

Met vriendelijke groet, 

Louis van der Kallen 

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *