TOEKOMST

 


 

Bergen op Zoom, 15 maart 2013

Aan het College van
Burgemeester en Wethouders
der Gemeente Bergen op Zoom
Postbus 35
4600 AA Bergen op Zoom

Betreft: Starten discussie over de bestuurlijke inbedding van de gemeente Bergen op Zoom in de mogelijk te vormen landsdeelstructuur, ons kenmerk LK/13004

L.S.,

De Landsregering heeft via minister Plasterk de discussie gestart over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten en provincies en de mogelijke vorming van vijf landsdelen.
Tot op heden, als het gaat om de vorming van landsdelen, vooral gericht op de vorming van een landsdeel bestaande uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.
Als leden van de bestuursorganen van de gemeente Bergen op Zoom kunnen wij afwachten wat de ‘wijzen’ uit Den Haag voor ons verzinnen, maar we kunnen ook beginnen met onze eigen geest op te maken. Vanuit Den Haag hoor ik met regelmaat de gedachte van een landsdeel Zuid, bestaande uit de drie zuidelijke provincies. De vraag is of dat voor onze gemeente het meest optimale is?

Ondergetekende is geneigd te denken dat ook andere opties het overwegen waard zouden kunnen zijn. Gezien onze ligging en oriëntaties zou ik graag bekeken en door ons besproken willen zien de vorming van een Delta provincie/landsdeel, bijvoorbeeld bestaande uit Zeeland, een aantal West-Brabantse gemeenten (zoals bijvoorbeeld o.a. Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Moerdijk, Drimmelen, Geertruidenberg, en eventueel Werkendam, Wijk en Aalburg en Woudrichem) en geheel of gedeeltelijk Zuid-Holland maar in ieder geval het Rijnmond/Drecht-Steden gebied.

In een landsdeel Zuid komt haast per definitie het grootste belang in het oosten te liggen omdat de oriëntatie van de B5 al op het oosten is en daar het in bevolkingsaantal zwaardere Limburg bijkomt met net over de grens gelegen belangrijke economische concentraties.
Ons belang is vooral gelegen tussen de wereldhavens en onze oriëntatie is vooral westelijk.
Mij dunkt een discussie waard. Mijn verzoek is deze discussie gezamenlijk, als onafhankelijke leden van de raad gezamenlijk met de leden van het college, te voeren zo mogelijk met de symbolische benen op tafel.

In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet,

Louis van der Kallen

 


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *