HEBBEN DE LEGE WINKELPANDEN IN DE BOSSTRAAT E.O., EEN NIEUWE KANS IN DE TOEKOMST?

 

|  11-03-2014  |  09.58 uur  |

 


piet-blogtDoor de economische crisis hebben ook in Bergen op Zoom een aantal ondernemers in de Binnenstad noodgedwongen hun zaak moeten sluiten. Wat overblijft is een leeg winkelpand met daarop een bord “Te Huur” of “Te Koop”. Niet direct een aantrekkelijk zicht voor bezoekers en consumenten van onze historische binnenstad. Maar ook voor de ondernemers en pandeigenaren zal dit een spookbeeld zijn. Naast de economische crisis zijn de oprukkende aankopen via internet debet aan de groeiende leegstand. Schattingen over de situatie over 10 jaar geven aan dat dan tussen 30% en 40% van de winkels verdwenen zullen zijn bij ongewijzigd beleid.

In de Bossstraat is de leegstand van winkelpanden opvallend hoog. Dit is te verklaren vanuit het gemeentelijk beleid het koopcentrum in de Binnenstad op basis van een dubbele lus (een 8-vorm) in het Oostelijk deel van de Binnenstad te situeren met een lus naar Het Vierkantje. Pogingen om van de Bossstraat een ‘outletstraat’ te maken zijn mislukt. Toch is de Bosstraat een winkelstraat met potentie.

Er is een trend bij de consument om verse producten te kopen bij de specialist: de groenteboer, de slager, de vishandel enzovoorts. In tegenstelling tot de impulsaankopen die in het kernwinkelgebied plaatsvinden, gaat de consument bij de aankoop van verse producten gericht naar de specialist. Daarnaast willen de Brabantse Wal gemeenten nadrukkelijk de streekproducten uit dit gebied promoten. Zou het niet een mooie kans zijn om van de Bosstraat een ‘Versstraat’ te maken? Verse producten samen met streekproducten. Om te beginnen zou serieus gekeken kunnen worden naar de binnenkort leeg komende Albert Heijn supermarkt aan de Vlaszak. In dit pand zou een begin gemaakt kunnen worden met een ‘overdekte markt’ waar versproducten gekocht kunnen worden. Vervolgens zou, in navolging van de Parijse Hallen en vergelijkbaar met de in aanbouw zijnde overdekte markt in Rotterdam de (overkapte) Bosstraat de uitbreiding van de versmarkt vanuit de Vlaszak op kunnen vangen in de nu (nog) leegstaande panden. Er is een uitstekende parkeervoorziening ondergronds.

Er kan in overleg met gevestigde verswinkels en ambulante handelaren uit Bergen op Zoom actief op het terrein van versproducten onderzocht kunnen worden of dit haalbaar zou zijn. Het is aantrekkelijk voor de consument, de ondernemers in versproducten en voor het winkelgebied Bosstraat e.o. Wel moet er serieus voorkomen worden dat nieuwe concurrentie voor de gevestigde ondernemers ontstaat waardoor beiden niet levensvatbaar zijn voor de toekomst.

Toch een nieuwe kans?

Piet van den Kieboom


 

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *