ENNELY DEN RONDEN: ARMOEDE!

 

|  12-03-2014  |  19.29 uur  |

 


clochard-paris

(FOTO: MARCEL MULDER, 2011, PARIJS)

Armoede in Nederland en ook in Bergen op Zoom komt steeds meer voor. De oorzaken zijn divers: schulden, scheiding, werkloosheid, niet afgemaakte schoolopleiding, kortingen op uitkeringen, pensioenen en toeslagen, aanscherping/verandering van regels, chronische ziekten, te laag minimumloon, enz.

Het beroep op de bijstand, schuldsaneringvoorzieningen en de voedselbank lijkt met de dag toe te nemen. Ook lijkt de redelijkheid in de toepassing van regelingen zoek. Iedere flexibiliteit in bijvoorbeeld de bijzondere bijstand lijkt verdwenen. Als je om informatie komt, bijvoorbeeld over bijzondere ziektekosten, word je afgescheept met een opmerking zoals: “neem maar een aanvullende verzekering”, alsof de minima dat kunnen betalen. Maar zelfs als je die hebt is dat niet afdoende als je kind te snel een nieuwe bril nodig hebt om dat haar ogen snel achteruit gaan en de limiet als is overschreden.

Maar ook de regels van de overheid veranderen, waardoor je voor kosten komt te staan. Zo is bijvoorbeeld het bijplaatsen van je kinderen op je paspoort niet meer mogelijk en moet je voor ieder kind een eigen ID kaart hebben. Ook al ga je nooit op vakantie in het buitenland (voor jou onbetaalbaar) dan nog heeft je kind een eigen ID kaart nodig, want in de zorg moet ook een kind zich kunnen identificeren.

De overheid lijkt met dit soort zaken geen rekening te houden. Maar ze kosten wel veel geld. Geld dat je, levend van een bijstandsuitkering of van een minimuminkomen, nauwelijks kan opbrengen. Die kosten gaan dan vaak ook ten laste van het levensgeluk van de kinderen.

 

Overheid/gemeente wordt wakker. Armoede bestaat en soms wordt dat probleem groter gemaakt door maatregelen van de gemeente. Voor het verlichten van de armoede lijkt al helemaal geen oog meer te zijn bij onze gemeente.

 

ENNELY DEN RONDE


 

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *