TOT SLOT: HOE BETAALBAAR IS WONEN NOG?

 

|  18-03-2014  |  20.34 uur  |

 


Verdient dit nog uitleg?

Volgens de provincie en de gemeenten moeten er nog steeds woningen gebouwd worden. Als ik echter om mij heen kijk, dan zie ik dat veel woningen te koop of te huur staan. Als ik luister wat mensen (jong en oud) tegen mij zeggen, dan blijkt steeds meer dat hypotheken er klaarblijkelijk zijn om krom voor te liggen en de zogenaamde ‘sociale’ huurwoningen er alleen maar lijken te zijn om de staatskas te spekken en de hoge beloningen van directeuren te financieren. Kortom wonen is voor velen onbetaalbaar!

Het beleid van de landelijke overheid maakt het mogelijk huurverhogingen van 6,5 % door te voeren en bij vrijkomende woningen de huren soms met € 100 en meer te verhogen. Uit onderzoek van het onafhankelijke RIGO Research en Advies blijkt dat in Nederland ruim 700.000 hurende huishoudens al onder de armoedegrens leven. Die hebben dus nu al te weinig geld om de minimale kosten van bestaan te dekken. En dat cijfer stijgt snel door onder andere de crises tot naar schatting 900.000 gezinnen in 2017. Er wordt veel gesproken over zogenaamde scheefwoners (de huishoudens met meer dan € 43.000 inkomen die een sociale huurwoning huren), maar nu wordt het tijd voor aandacht voor de scheefwoners wiens inkomen niet meer voldoende is om een sociale huurwoning te huren. Volgens het Nibud zouden voor de lage inkomens de woonlasten hooguit 20 % van het inkomen moeten bedragen om nog enigszins rond te kunnen komen. De situatie in Bergen op Zoom is hierop helaas geen uitzondering. Het Vesta initiatief van Bergse jongeren inzake de Warandeflat laat zien dat er vanuit de samenleving hieromtrent geluiden  komen en mogelijke oplossingen worden aangereikt. Nu moeten de gemeenten, woningcorporaties en investeerders hun maatschappelijke rol weer oppakken om huren en kopen weer betaalbaar te maken. Te beginnen in Bergen op Zoom. 

 

De BSD staat open voor initiatieven uit de samenleving. Deze ontspruiten namelijk niet zomaar spontaan, maar ook spontaan uit noodzaak. Er moet echt wat ondernomen worden en hierover moeten alle partijen snel overeenstemming zien te bereiken! Dit is te belangrijk om als politiekspel te eindigen. 

 

Leest u dit nog even.


 

 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *