NIEUWE GEMEENTERAAD/ VERGADERING

|  jaar 1  |  nummer 1  |

|  24-03-2014  |  12.25 uur  |


 

| DE NIEUWE GEMEENTERAAD |

 

Afgelopen vrijdagmiddag was de eerste (informele) bijeenkomst van de nieuw gekozen gemeenteraadsleden. De lijsttrekkers konden één voor één hun gedachten de loop laten over de verkiezingen en de uitslag. Bijna iedereen betreurde de lage opkomst en zocht naar methoden deze in de toekomst te bevorderen.

Ton Linssen richtte zich in het bijzonder naar de nieuwe BSD-fractie met de hoop dat in de toekomst onze bijdragen “minder zuur” zouden zijn.
In mijn bijdrage stelde ik, dat voor een goede smaakbeleving van een gerecht de balans tussen zoet, zuur, zout en pittig bepalend is en de balans uiteindelijk een goed en smaakvol gerecht oplevert en dat onze bijdrage aan het bestuur van Bergen op Zoom gericht zal zijn op een toekomst met minder schulden om zo op termijn Bergen op Zoom en haar inwoners weer op te stuwen in de vaart der volkeren.

Natuurlijk ben ik ook ingegaan op de opmerkingen van enkelen in de media dat de BSD en de BSD-fractie “los-zand” (Kaplan van de PvdA) of een ‘bak vol kikkers’ (Huismans van de VVD) zou zijn. Ik ben trots op mijn sociaal democratische fractie. Een lokale partij met een helder politiek/maatschappelijk profiel is zeldzaam in de Nederlandse gemeentelijke politiek. De BSD-fractie is een fractie die buitengewoon homogeen van samenstelling is. Drie van de vier leden komen voort uit de PvdA (een partij met voorheen een sociaal democratisch profiel). Eén, ondergetekende, komt voor uit de DS’70, een partij die zich eind jaren zestig van de vorige eeuw afscheidde van de PvdA, omdat in die partij Nieuw Links zich aftekende en de PvdA onder invloed van die geleding zich losmaakte van het adagium van vadertje Drees dat je een gulden eerst moest verdienen voordat je ging spreken over hoe hem uit te geven.

Als suggestie aan de vergadering en in het bijzonder aan de resten van de PvdA fractie gaf ik het advies om net als ik bij boekhandel Quist de vijfdelige biografie van Willem Drees te gaan halen om weer geïnspireerd te worden en te zien hoe ook in moeilijke economische tijden de maatschappij vormgegeven en bestuurd kan worden. Ik ben vrijdag in deel 1 begonnen en ik weet zeker dat zelfs voor een liberaal, en zeker voor iemand die zich sociaal democraat pleegt te noemen, er in die paar duizend pagina’s veel wijsheden voor het bestuur van de gemeente zijn op te doen.

 


 

| DE ‘EERSTE’ VERGADERING |

 

Na tientallen jaren van hard werken is de BSD onder Louis van der Kallen gaan groeien naar een middelgrote partij. Na een verdubbeling van het aantal zetels tijdens de verkiezingen in 2010, is de BSD deze keer wederom verdubbeld. Onze boodschap heeft de kiezer blijkbaar gevonden.  Ondanks dat wij de slechtste boodschap konden verkondigen die er was, maar wel een eerlijke!

4-zetels-kaarsIn sneltreinvaart is de BSD intern gaan groeien, de fractiekamer is tijdens de vergaderingen al te klein. Verjonging en heel veel energie valt de BSD nu ten deel. Dit heeft Louis afgelopen vrijdag, tijdens de eerste vergadering na de verkiezingen, mogen vieren. De BSD hoopt nu toch langzaamaan serieus genomen te worden. Louis van der Kallen werkte voor vele gemeenten in de rekenkamercommissies en heeft enorm veel kennis over deze zaken. Dit is ook de reden dat PvdA wethouder Ad van der Wegen vorige week nog op televisie moest toegeven dat men eigenlijk naar Louis had moeten luisteren toen Louis het onzinnige project de Bergse Haven op voorhand al een risicovolle onderneming vond.

Ondertussen gaat de BSD verder, de nieuwe lichting zal onder Louis en de anderen ervaren politici gecoacht gaan worden, zodat de BSD, in het geval de kiezer wederom niet gehoord gaat worden, de volgende verkiezingen weer gaat verdubbelen en wij er meer dan klaar voor zijn.

 


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *