GOEDE VOORBEELDEN/ OERLEMANS-POETIN/ MEEUWEN/ VERZONDEN BRIEVEN

| jaar 1 | nummer 23 |

| 10-08-2014 | 11.00 uur |


 

| GOEDE VOORBEELDEN |

 

stadslandbouw01Arnhem heeft op 9 juli het officiële startsein gegeven voor stadslandbouw in de wijk Rijkerswoerd. Op ruim 3 hectare grond worden groenten en fruit verbouwd. De helft van de opbrengst gaat naar de voedselbank Arnhem. De andere helft is voor de vrijwilligers, mensen van de zorgtuin en de sociale werkvoorziening. Zij zullen de moestuin gaan onderhouden.

Voor de BSD-fractie is dit een voorbeeld van een initiatief dat ook in Bergen op Zoom navolging verdiend. Al is het maar op plaatsen die voorlopig niet bebouwd gaan worden, zoals bijvoorbeeld het terrein van de voormalige brandweerkazerne.

De Groningen Talent Group heeft voor de gemeente Groningen een ‘geocaching’ spel ontwikkeld, waarmee inwoners en toeristen aan kunnen geven wat er goed is in de stad en juist niet. Met deze Groningse versie van het populaire spel geocaching wordt de mening van inwoners en toeristen over specifieke plekken in de stad aan het gemeentebestuur gepresenteerd. Groningen wil graag weten waar de zogenoemde ‘hot- en coldspots’ zijn en wat burgers daarvan vinden. De Groningen Talent Group heeft het spel geocaching met Geocaching_Logodeze informatiebehoefte gecombineerd. Geocaching is het volwassen equivalent van een speurtocht. Met een GPS-apparaatje in de hand worden deelnemers door een gebied geloodst om uiteindelijk een schat te vinden. Deze ‘sport’ is wereldwijd populair, miljoenen speurders doen dit als hobby. Velen brengen op deze manier zelfs hun vakantie door. Onderweg valt er natuurlijk veel te zien en daar kun je iets mee doen, bedacht de Groninger denktank Groningen Talent Group. Schat zoeken is en blijft populair!
Groningen heeft enthousiast gereageerd op het initiatief en heeft al beloofd iets aan de coldspots te doen. ‘Coldspots’ kunnen bijvoorbeeld lelijke plekken zijn, maar ook gevaarlijke, bijvoorbeeld als het om verkeerssituaties gaat.
Voor de BSD-fractie is dit een voorbeeld dat navolging verdient. Dit spel kan enerzijds de gemeente toeristisch promoten en kan daarmee een ander, jonger soort, toeristen trekken (de fanatieke beoefenaars van het spel) en anderzijds kan het informatie verschaffen over wat verbetering behoeft. Met verschillende versies, bijvoorbeeld één gericht op toeristische plaatsen, maar ook bijvoorbeeld één gericht op mogelijke bouwlocaties of projecten, waarmee je verschillende doelgroepen kan bedienen.

Louis van der Kallen

 


 

| OERLEMANS-POETIN |

 

oerlemansDe berichten over de sluiting van parfumerie Oerlemans en het bericht dat Poetin de grenzen sluit voor Nederlandse voedselproducten lijken niets met elkaar te maken te hebben en toch trek ik er dezelfde conclusie uit: koop Nederlandse (Bergse/regionale) producten, dan helpen wij elkaar!
Het prachtige Bergse familiebedrijf Oerlemans gaat ten onder vanwege de concurrentie van internationale grootmachten zoals o.a. ICI en Douglas, terwijl dat soort bedrijven feitelijk niets toevoegen aan wat er al was. Nu dreigen onze tuinders ten onder te gaan omdat Rusland zijn grenzen sluit voor hun producten. Een kop in BNdeStem van afgelopen vrijdag luidde: Pest Poetin: eet en drink patriottisch. Nu hoeft Nederland van mij niet patriottisch te worden. Laten we dat maar bewaren voor als Oranje voetbalt. Maar kijken waar iets vandaan komt of wie er aan verdient doe ik al jaren. Ik koop het liefst Nederlandse producten of producten bij bedrijven die in Nederlandse handen zijn. Ook koop ik bij voorkeur in de buurt. Als een euro dicht bij huis besteed wordt, is de kans het grootst dat die ook weer in de buurt besteed wordt. Dat stimuleert onze eigen stedelijke of regionale werkgelegenheid.
Mijn gezin was dan ook klant bij Oerlemans en niet bij de ICI’s en Douglassen van deze wereld en wij kopen liever bij de Jumbo dan bij Albert Hein, omdat de aandelen van Jumbo meer in Nederlandse/Brabantse handen zijn dan die van AH. Ik tank bij voorkeur in Bergen op Zoom. En ga zo maar door. De vakantiecenten worden in Nederland en in Europa besteed.
Niemand hoeft geboycot te worden, maar je centen bewust besteden aan bij voorkeur Bergse/regionale of Nederlandse producten of besteden bij Nederlandse, Bergse of regionale ondernemers daar is niks mis mee! We blijven immers allemaal graag aan het werk. En wees nu eerlijk: bijvoorbeeld Nederlandse kersen zijn toch het heerlijkst.

Louis van der Kallen

 


 

| MEEUWEN |

 

terreurmeeuwenWat begint met een briefje aan de gemeente Bergen op Zoom met betrekking tot de overlast van meeuwen in de binnenstad leverde in enkele dagen een stroom van reacties op.

Het eerste artikel in BNdeStem had de kop: “meeuwen nemen binnenstad Bergen op Zoom over”. Daarna volgden koppen zoals bij Omroep Brabant “Terreur van schijtende meeuwen” en The Post “Vogels terroriseren Bergen op Zoom en de Telegraaf “Bergen op Zoom zucht onder vogelterreur” tot en met in NU jij “Terreurmeeuwen des doods”. Je ziet maar wat een simpel briefje over meeuwen voor berichten oplevert met koppen met een oplopende sensatieschaal.
Maar ook de burgers van Bergen op Zoom reageerden op grote schaal. De meeuwenoverlast wordt in de hele stad ervaren. Burgers mailden tal van overlast voorbeelden. Tot en met eerdere meldingen bij de gemeente waar, volgens de mailers niets mee gedaan werd. Alle reden om er nu wel werk van te maken en samen met de burgerij te komen tot beperking van de oorzaken van de meeuwenoverlast.

Louis van der Kallen 

Hieronder volgt het gedicht van Ko van de Ketterij over de meeuwen

De laatste tijd gaan die meeuwen erg tekeer;
dat is dus echt niet normaal meer!
Ik ben niet de enige bewoner die het hoort;
je wordt er onderhand heus van gestoord!

Zo gauw het licht wordt begint het kabaal;
die meeuwen schreeuwen, krijsen abnormaal!
Die krengen produceren boven de 100 decibel;
je slaapt niet meer, dan zijn geluiden zeer schel!

Men zegt ook: “Ze vinden hier gemortst/weggegooid eten”;
of ja, gedumpte vuilniszakken worden opengereten!
Maar wie kan dat soms uren aanhoudende gekrijs verklaren
en helpen eventueel bij de gemeente ingediende bezwaren?

Van vele mensen mag deze herrie onderhand wel bedaren!
Is er een manier ze te verbannen naar de woelige baren?
Tevens van deze meeuwen ook nog menig ontlastingkwak;
tegen ondermeer je huisgevels, ramen of op je dak!

 


 

| VERZONDEN BRIEVEN |

 

Lees hier:

4 augustus 2014 – DIVERSEN 2014-7, KENMERK LK/14050

6 augustus 2014 –  NATUURPOORT, KENMERK LK/14051

 


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. Om rijk te worden is niet een kwestie van geld verdienen, maar van welbesteed
    uitgeven.

  2. het is een mooi project moestuintjes Louis,maar vrees nu met het boycotte van Poetin dat we een flinke overschot van fruit en groente behouden.

    Groetjes ricky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *