AFVALSTOFFENBELEIDSPLAN: IDEE GROENLINKS EN BSD

 


 

Bergen op Zoom, 6 januari 2015

Op verzoek van het college dienen GroenLinks en de BSD gezamenlijk ideeën in betreffende het afvalstoffenbeleidsplan.

Tijdens de informatieve avond kwamen er diverse onderwerpen aan het voetlicht. Namens het college is ons gevraagd om met aanvullende ideeën en/of gedachten te komen. Hieronder onze bijdrage.

DE LEENCONTAINER
Het college heeft aangegeven dat er in de binnenstad een minder goede scheiding van het tuinafval bestaat. Het probleem ligt waarschijnlijk voornamelijk in het feit dat men daar geen containers heeft. Misschien is het een optie om een leencontainer in te stellen die men kan bestellen als men plannen heeft om aan de tuin te gaan werken? Een suggestie daarbij kan zijn dat er verspreid over de gemeente, in de buurt waar men geen containers gebruikt, er ophaalpunten zijn waar men de leencontainer kan afhalen. Wellicht in combinatie met de mini-milieustraatjes. 

PROEFPROJECT MINI-MILIEUSTRAATJES
Sommige zaken worden weggegooid en vaak gewoon verbrand of in andere vorm vernietigd. Ter verduidelijking: hout en verf. Er zijn voldoende voorbeelden te bedenken om hout te recyclen. Helaas gaat het nu vaak naar de milieustraat en daar kan niemand het nog ophalen en hergebruiken. Het gaat simpelweg naar de verbranding. Hout dat misschien wel geschikt is om een konijnenhok of kleine afscheiding te maken. Dat zelfde konijnenhok kan misschien wel geschilderd worden met rest verf uit een opengebroken verfpot die normaal op de milieustraat belandt. Of een mix van verschillende potten verf.

Als er her en der in de wijken een kleine milieustraat zou komen waar mensen hun misschien nog wel bruikbare spullen kunnen brengen, zoals restverf, stukken hout, die ene goede stoel, enz. dan kan er misschien in een kleine gemeenschap gebruik gemaakt worden van deze spullen en hoeft het niet via de Saver voor ‘duur geld’ weer verkocht te worden vanuit een pand met kosten etc. Deze spullen kunnen het beste voor de zo laagst mogelijke prijs naar de minst vermogenden in onze samenleving.

Deze milieustraatjes zouden prima gekoppeld kunnen worden aan een vrijwilliger/liefhebber (op leeftijd) die nog midden in de maatschappij staat en samen met jeugdigen en scholieren laat zien hoe ecologisch, en dus verstandig, met onze samenleving om te gaan.

Als de risico’s te overzien zijn dan is het misschien wel wat om deze milieustraatjes te koppelen aan basisscholen of middelbare scholen, opgeleukt in een educatief en verstandig plan. In verschillende gemeenten zijn er dergelijke kringloop mogelijkheden, zoals het bouwen van een huis met ‘afval materiaal’.

RECYCLEWET
Hoe mooi zou het zijn als we de bedrijven in Bergen op Zoom zouden verplichten om alleen met recyclebare producten te werken. Een overheid die verantwoordelijk is voor het verzamelen en verwerken van afval kan ons inziens hier een slag slaan. Bedrijven die zich hier niet aan houden belasten met een aanslag. Op deze manier kunnen hopelijk supermarkten gedwongen worden na te denken over de producten die zij verkopen. Er moet meer en beter nagedacht worden over de verpakkingen etc. Dit zou onderwerp kunnen zijn van een VNG-voorstel om dit landelijk/Europees op te pakken.

Namens GroenLinks
Peter van den Ouden

Namens de BSD-fractie
Piet van den Kieboom
Marcel Mulder

 


 

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *