BERGEN OP ZOOM GAAT EINDELIJK ZIJN BALANS SANEREN

| jaar 2 | nummer 48 |

| 30-01-2015 | 11.00 uur |


 

| BERGEN OP ZOOM GAAT EINDELIJK ZIJN BALANS SANEREN |  

 

euroOp woensdagavond 28 januari 2015 was het dan eindelijk zo ver. Na jaren BSD- stemverklaringen bij het vaststellen van de jaarrekeningen (de BSD-fractie stemt tegen omdat de balans geen getrouw beeld geeft) geeft ook een nieuw college toe dat de gemeentelijke balans (onze staat van bezittingen en schulden) sanering behoeft. Dat moet ook volgens de (nieuwe) accountantsregels. Maar dit college wil het ‘echt’. 

Nu moeten er vele miljoenen worden afgeschreven en ja dat doen we natuurlijk bij de eerste jaarrekening na de verkiezingen. Dan is de pijn bij de volgende verkiezing door de kiezer vast weer vergeten, zo zal de gedachte zijn.

Al jaren wees de BSD fractie de colleges erop dat de balans posten bevatte waarvan de waarde schromelijk overschat werd. Niet alleen onze schulden zijn en waren hoog, maar ook onze bezittingen zijn veel minder waard dan men dacht. Langzaam komt de vuile was naar buiten. Niet alleen zijn er tientallen, eerder betwiste, miljoenen na de gemeenteraadsverkiezing overgemaakt naar Nedalco, waardoor de schuld nog verder opliep, nu moeten er vele miljoenen worden afgeschreven. Hoeveel? Dat mag u nog even niet weten. Dat is voorlopig door het college geheim verklaard. Was de eis van de BSD bij de college ‘onderhandelingen’ om maximaal 80 % van de afschrijvingen opnieuw te investeren nog een reden om niet met de BSD in zee te gaan, nu komt het college zelf met de plannen investeringen op de lange baan te schuiven en te heroverwegen. Ook het verkopen van ‘kroonjuwelen’ komt verder boven drijven. Want de reserves raken na jaren van potverteren op. En het vlees is al lang van de botten geschraapt. Het mooi weer spelen is straks echt voorbij. Nu nog het besef dat de artikel 12 procedure misschien toch echt onvermijdelijk is en dat het tijd wordt om te onderzoeken hoe het kan dat het gat van de Bergse Haven en de Markiezaten veel groter zal blijken te zijn dan ze de Bergenaren tot nu toe hebben willen doen geloven. Wanneer komt er nu een openbaar onderzoek naar wat er echt fout is gegaan en wie de schuldigen zijn. Blijven we oud burgemeesters en wethouders de hand boven het hoofd houden? En mogen ze blijven genieten van hun carrières, goudgerande pensioenen en het ere burgerschap van onze door hen financieel ten gronde gerichte gemeente? De BSD wil een openbaar onderzoek naar wat er fout is gegaan en wie daar verantwoordelijk voor zijn.

Maar ook waarom er veel juridische kosten zijn gemaakt voor zinloze procedures zoals over de Nedalco-deal. Nu is de vraag hoe moet de BSD-fractie omgaan met de komende voorstellen. Het is nodig dat helder wordt wat de werkelijke financiële positie is van de gemeente en hoe die te verbeteren. Maar moet dat gebeuren onder de leiding van politici van de partijen die er een puinhoop van hebben gemaakt zonder dat er ook en misschien wel eerst echt verantwoording over wordt afgelegd? Zelf vind ik dat de vragen die ik in 2009 stelde, en die leidde tot mijn veroordeling, nu maar eens beantwoord moeten worden. Toen vond een meerderheid van de gemeenteraad dat niet nodig. De boter op hun hoofden deerde hen niet.

Mijn schatting is dat de verliezen op de Bergse Haven en de Markiezaten totaal boven de 90 miljoen euro uitkomen en blijven stijgen. Bergen op Zoom en haar bevolking gaan de pijn daarvan tientallen jaren voelen. Nu wordt het zaak te kiezen voor openheid en met de billen bloot te gaan. Waarbij ‘gelauwerde’ bestuurders alsnog, al is het maar moreel, ter verantwoording worden geroepen. Over de rug van de Bergenaar hebben ze carrière gemaakt. Er komt een moment dat hun staat van dienst eens werkelijk tegen het licht moet worden gehouden. Is de Bergenaar daarmee geholpen? Vast niet! Maar het zal de carrièremakers van nu wel bij de les houden. En de burger/kiezer moet gaan beseffen dat mooie, weinig realistische verhalen vaak te mooi zijn om waar te zijn. Leergeld is duur. Maar bij iedere verkiezing is er de kans om af te rekenen. Maar de schulden van de voorgangers moeten hoe dan ook afbetaald worden. Dat is de weinig aantrekkelijke realiteit.

Hieronder kunt u een geluidsfragment uit een gemeenteraadsvergadering beluisteren waarin te horen is waarom de BSD al jaren tegen de jaarrekeningen stemt.

  

Louis van der Kallen

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *