VRAGEN EX ART. 39 VERDWIJNEN VAN KATARINA BAR BERGEN OP ZOOM, KENMERK PB/15033

 


 

Bergen op Zoom, 8 juni 2015

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

der Gemeente Bergen op Zoom

Postbus 35

4600 AA Bergen op Zoom   

 

Betreft:      Vragen ex art. 39 verdwijnen van Katarina bar Bergen op Zoom, kenmerk PB/15033

 

Geacht College,

Via plaatselijk media hebben we vernomen dat het karakteristieke pand aan het St. Catharinaplein genaamd Katarina bar, is verkocht aan Stadlander. De uitbater gaat met een verdiend pensioen. Dit pand heeft een wel zeer speciale plaats in de Bergse samenleving en kan eigenlijk wel benoemd worden tot zowel het materiële, als het immateriële erfgoed van Bergen op Zoom. Ook is de bedrijfsvoering enig in zijn soort en mag uniek genoemd worden. Het is een café voor de gewone man, maar ook Jan Modaal weet de weg te vinden naar dit café.

De gemeente en met name het college heeft het culturele erfgoed hoog in het vaandel staan. Ook het bevorderen van meer bezoekers richting binnenstad heeft ze verheven tot een van haar kerntaken.

Om leegstand van het winkelaanbod aan te pakken is het tevens nodig om de binnenstad te verlevendigen. Daarom zijn wij hoogst verbaasd dat er weer een uniek pand en een unieke uitgaansgelegenheid in Bergen op Zoom verdwijnt en waarschijnlijk verbouwd wordt tot een duur woonhuis. Door deze instelling gaat er steeds meer verloren in ons Bergen op Zoom. Steeds meer horecapanden sluiten hun deuren. Het aanbod verschraalt en het totale plaatje van de binnenstad wordt er niet mooier op. Ook de jeugd in Bergen op Zoom heeft aangegeven dat er te weinig en te weinig gevarieerd aanbod is in Bergen. Zij trekken vaak naar elders om hun vermaak te vinden. Bergen op Zoom bruist allang niet meer. Velen van ons praten nog over hoe het vroeger was en hoe veel leuke zaken er toen waren, waar mensen met veel plezier naar toe gingen. Thalia, Korenbeurs, De Ster, vele café’s en verenigingen zijn teloor gegaan. Het culturele en recreatieve leven in Bergen op Zoom heeft meer ruimte nodig. Kunnen we dadelijk alleen maar mijmeren, schrijven, muziek maken of schilderen over deze zaken in Bergen op Zoom ?

De BSD-fractie heeft de volgende vragen:

  1. Wat doet de gemeente Bergen op Zoom momenteel om zorg te dragen dat de binnenstad weer bruist en levendig wordt?
  2. Vindt uw college dat de pleinen in Bergen op Zoom horeca vrij moeten worden?
  3. Vindt uw college dat het ‘funshop’ gehalte wordt bevorderd door het verschralen van de horeca in de binnenstad?
  4. Vindt uw college dat er voldoende en genoeg gevarieerde uitgaansgelegenheden zijn?
  5. Hoort dit pand niet zowel tot het materiële als immateriële erfgoed van Bergen op Zoom? We zijn wel erfgoed gemeente 2015.

Uw reactie afwachtend, 

Met vriendelijke groeten,

Namens de BSD-fractie,

Peet Bakx

thalia


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *