VERKIEZINGEN?/ SUGGESTIES/ TERUGBLIK/ DUURZAAM – 8: GOED VOORBEELD

| jaar 3 | nummer 97 |

| 13-03-2016 | 9.15 uur |


 

| VERKIEZINGEN? |  

 

sleeping_manSoms is het schrikken! Dan sla je de De Halsterse Krant en de Zuidwestkrant op en dan knalt over de volle breedte van twee pagina’s je de paarse gloed tegemoet van een advertentie van GBWP met een bijna levensgrote foto van de altijd glimlachende Arjan van der Weegen die ons toevertrouwt: “Ik ben trots op ons team GBWP”. Even dacht ik: is het al 2018? Heb ik 2 jaar geslapen? Heb ik de kandidaatstelling gemist? Of droom ik? Of  heeft de combo van 2 GBWP wethouders het zelfs voor elkaar gekregen verkiezingen te organiseren met alleen GBWP als keuze? Zijn we dan toch Halsteren geworden? Nee, de kop vermeldt: “GBWP maakt de tussentijdse balans op”.

Bij een politieke balans verwacht ik, als onnozele BSD’er, te vinden wat GBWP in 2014 beloofd had en wat GBWP in 2016 met haar twee wethouders gerealiseerd had. Dat viel een ‘beetje’ tegen. Te lezen was vooral ‘wat de aandacht had’. Grotendeels dus een herhaling van beloften. Maar concludeert u zelf. Ik zal niet de gehele advertentie herhalen, maar alleen wat in het altijd mooie oranje oogstrelend vermeld was.

 • “Optimale veiligheid: Doel dicht”.
  Volgens mij is Doel nog steeds open!
 • “Ruimte voor ondernemen”.
  Dat is zeker in de vele leegstaande winkelpanden in de binnenstad het geval. Maar of dat nu z’n prestatie is, valt wat de BSD betreft te betwijfelen. Ruimte scheppen voor ondernemen in de Auvergnepolder heeft GBWP effectief weten te voorkomen! Dus daar is heel beperkt ‘ruimte voor ondernemen’. De eerlijkheid gebied te zeggen dat daar nog steeds ruimte is voor een paar agrariërs om te ondernemen.
 • “Minder regeldruk”.
  Oordeelt u hier zelf eens over. Hebt u iets gemerkt van minder regels?
 • “Banen, banen, banen”.
  Je zou dan denken dat meer banen de bedoeling zou zijn geweest. Zonder alleen die twee wethouders de schuld te geven, concludeer ik als BSD’er dat er in onze gemeente de afgelopen jaren vooral banen zijn verdwenen!
 • “Werken aan goede zorg”.
  Ik geloof dat er zeker in Bergen op Zoom gewerkt wordt aan goede zorg. Vooral door vrijwilligers. Ik zie de zorg, aangestuurd door de overheid, alleen maar slechter worden en krijg daar steeds meer klachten over. Terwijl daar toch een GBWP wethouder, de immer lachende Arjan van der Weegen zelf verantwoordelijk voor is.
 • “Oog voor vrijwilligers”.
  Dit is de enige oranje kreet in de advertentie waarvan ik denk dat die juist is en mede te danken is aan de twee wethouders van GBWP. Hoewel hier de opmerking moet worden gemaakt dat iedere partij in Bergen op Zoom ‘oog heeft voor de vrijwilligers’. Vooral voor hen die proberen de gaten te vullen die het college van B&W laat vallen.

Toch leuk zo’n tussentijdse verkiezingscampagne van GBWP. Kan ik toch mooi weer even op hun voorzetjes reageren. Misschien ben ik diep in mijn hart ook wel een beetje trots op het GBWP team. Een prachtige kop van Jut met twee wethouders en die paarse gloed.

Louis van der Kallen

 


 

| SUGGESTIES |  

 

winkelhartNu de leegstand van winkelpanden in de binnenstad groeit, stromen bij mij als raadslid de suggesties over hoe deze panden in te vullen binnen. Maar helaas de politiek en ik kunnen er niet zo veel mee. Leegstand is ergerlijk en een ramp voor de aantrekkelijkheid van het winkelhart van onze gemeente. Maar al die panden hebben eigenaren en die bepalen zelf wat ze met een pand willen en of ze de gevraagde huur willen verlagen om snel nieuwe huurders te trekken.

Nu het voormalige V&D pand leeg is gekomen worden er tal van ideeën door burgers en de politiek soms via de media losgelaten op raadsleden. Maar als je als gemeente niet de eigenaar bent, kun je er als armlastige gemeente weinig mee. Het enige wat de gemeente kan doen is in het bestemmingsplan meer mogelijk te maken. Een bestemming wijzigen, bijvoorbeeld van een detailhandelsbestemming naar wonen, kan de gemeente duur te staan komen. Als een pandeigenaar dan een planschadeclaim indient, omdat de potentiële huuropbrengst naar beneden gaat, kan dit de gemeente veel geld kosten. En dat geld is er niet. We moeten dus afwachten waarmee eigenaren komen en hen dan op hun verzoek met een bestemmingsplanwijziging ten dienste zijn. Vooruitlopend kunnen we wel de mogelijkheden in een bestemmingsplan uitbreiden. Dat kost geen planschades, want eigenaren kunnen dan meer met het pand. Dus hoe mooi sommige ideeën van burgers ook zijn, het is gezien de eigendomsverhoudingen zelden haalbaar. Als BSD-fractie proberen we niet met financieel onuitvoerbare plannen de burgers het idee te geven dat bijvoorbeeld een fietsenstalling of parkeergarage in het V&D gebouw haalbaar zou zijn. Iets roepen voor de bühne is niet onze stijl. Wij proberen de burgers niet voor het lapje te houden. We proberen met haalbare en betaalbare suggesties te komen voor oplossingen of de eigenaren te verleiden tot huurverlagingen. Als voorbeeld: vorig jaar deden wij de suggestie om net als Rijswijk  de onroerendzaakbelasting (ozb) voor gebruikers van kantoor-, horeca- en winkelpanden af te schaffen en het ozb-tarief voor eigenaren met dat zelfde bedrag te verhogen. Rijswijk stimuleert zo de markt om de leegstand aan te pakken. Door deze wijziging komt de onroerendzaakbelasting – net als bij woningen – geheel voor rekening van de eigenaar van een pand. De eigenaar moet daardoor voor zijn eigen leegstand meer gaan betalen en zal dan eerder geneigd zijn de huur van een leegstaand pand te verlagen. 

Hoewel wij niet altijd met de suggesties van burgers iets kunnen, zijn we met het meedenken wel blij. Blijven doen dus.

Louis van der Kallen

 


 

| TERUGBLIK |  

 

circus-2015In de raadsvergadering van 25 februari bleek mijn interpellatieverzoek niet door al mijn collega’s gewaardeerd te worden. Met name de VVD zal zich stevig geërgerd hebben gezien hun bijdrage met woorden als: “interpellatie circus” en “borstklopperij van één pedant raadslid”.

Maar dat neemt niet weg dat ook van hen verwacht mag worden dat ze een raadslid, die gaat voor zijn onderwerp, de gelegenheid moeten geven zijn of haar punt te maken. Terwijl het VVD raadslid Pals zijn ongenoegen mocht uiten in 3 minuten en 19 seconden, vond VVD fractievoorzitter Huismans het bij mijn bijdrage al na 2 minuten en 29 seconden nodig via een punt van orde aan te dringen bij de voorzitter op handhaving van de regels (in tweede termijn een kort concluderend betoog). Ik besloot toen, naar aanleiding van dit ordevoorstel wat ik opvatte als een poging tot kneveling, mijn bijdrage aan het ‘debat’ te staken. Ik probeer mij wel aan de regels te houden. Ook op 25 februari bij de bespreking van de brief van de CDA fractie inzake het bezwaar versmarkt, trok de spreker van de VVD fractie, de heer Huismans zelf, zich niets aan van de pogingen van de voorzitter/burgemeester hem te beperken tot het onderwerp. Ik vergeef het hem want de heer Huismans kwam terecht op zijn stokpaardje, de Westersingel. Maar het zou de VVD en anderen sieren in het vervolg ook anderen hun stokpaardjes te gunnen. 

Louis van der Kallen 


 

| DUURZAAM – 8: GOED VOORBEELD |  

 

parkeerplaatsSoms zie je elders hoe het anders kan. Dit keer gelezen op de website van De Vitale Groene Stad. Een Brabants voorbeeld zijn de plannen rond de EMTÉ Reusel waar BTL Advies een plan heeft gemaakt om de plaatselijke EMTÉ aan te laten sluiten op de groen/blauwe structuur en waarvoor de provinciale doelstellingen gericht zijn op o.a. het verhogen van de gebruiks- en belevingswaarde van de natuur en het stimuleren van de biodiversiteit.

‘Winkelen begint buiten’ is daar het credo. Bij een winkel, zoals een supermarkt denk je niet direct aan een mooie, groene omgeving, maar aan voldoende parkeerplaatsen, ruimte voor winkelwagens, fietsen en containers. Bij een zestal EMTÉ vestigingen (onderdeel van Sligro), is een nieuw ontwerp voor de buitenruimte gemaakt. Daar begint de beleving en het winkelplezier al buiten, zo is de bedoeling en wordt groene waarde toegevoegd en wordt een verbinding gemaakt met het omliggende gebied.

Misschien iets voor Bergen op Zoom om de winkelcentra op termijn meer te verbinden met de groen/blauwe mal waarop onze gemeente zo trots is.

Louis van der Kallen

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *