ARSIS/ BRABANT nummer 2/ GOED VOORBEELD 12 EN 13

| jaar 3 | nummer 119 |

| 14-08-2016 | 10.00 uur |


 

| ARSIS |  

 
arsis 01De stichting Arsis bestaat 15 jaar. Ik kan mij nog herinneren dat ik 15 jaar geleden door Frits Sonnenberg, (ik had eerder een viertal werkstukken van hem gekocht) werd uitgenodigd voor een bijeenkomst/expositie in een gesloten benzinestation dat stond aan de Wassenaarstraat recht tegenover het oude politiebureau. Nu worden daar de vrachtwagens uitgeladen die de Jumbo bevoorraden.

Het groepje aanwezige mensen, voornamelijk uit de Bergse kunstwereld, was in mijn herinnering hooguit een man of 15 en ik was de enige aanwezige uit de Bergse politiek. Het was een tijd dat ik als raadslid probeerde in het voor mij soms onbegrijpelijk veld van de kunst wat aanknopingspunten te vinden. Als toenmalig statenlid ging ik jaarlijks naar de Brabantse dag in Heeze en was ik altijd onder de indruk van wat in dat dorp werd gepresteerd en gepresenteerd op het gebied van (Brabantse) cultuur en kunst. Ook de kunstmarkt daar maakte op mij altijd indruk en ik hoopte dat met de start van Arsis iets dergelijks ook in ons Bergen mogelijk zou kunnen worden. Helaas bleek in de jaren daarna dat de Bergse politiek daar, laat ik zeggen, nog niet aan toe was. Toch blijf ik hopen. Op 11 augustus bij de opening van de jubileumexpositie waren er niet arsis 02alleen veel mensen/kunstenaars aanwezig, maar ook relatief veel raadsleden. Dat geeft toch moed voor de toekomst. Juist nu veel winkelpanden leeg staan en misschien wel langdurig leeg blijven, liggen hier voor mijn gevoel kansen. Nu is het tijd de kansen te pakken. Met de VVD’er Maarten van ’t Hof als voorzitter en een VVD wethouder, met economie en vastgoed in zijn portefeuille, zouden de kansen nu echt gegrepen moeten worden. Het thema van de expositie was goud. Nu benader ik zo’n thema met mijn chemische achtergrond altijd iets anders dan menig politicus.

Goud blinkt maar is ook relatief inert! Dat wil in gewone mensen taal zeggen: goud gaat niet zo gemakkelijk verbindingen aan met andere elementen. Maar als wij als Bergen op Zoom werkelijk de eerste prijs willen halen, zullen we wel verbindingen aan moeten gaan met elkaar en met anderen. Wat ik leuk vond aan de bijeenkomst was dat er een prijswinnaar was die in de zaal uit de toon viel. In de overwegend grijzende mensenmassa was er een zeer jonge dame aanwezig die de ontwerpwedstrijd voor het maken van een feest emoticon had gewonnen, Fae van Rooy. Ik mocht met haar op de foto. Er is dus hoop dat Bergen op Zoom kunst en cultuur stad wordt. We hebben de kunstenaars, we hebben zelfs jeugdige kunstenaars, zoals Fae, en hebben ondertussen steeds meer raadsleden gekregen die zich bij een opening laten zien. We hebben een voorzitter van Arsis met connecties in de Bergse politiek. We hebben de ambitie te gaan voor (cultuur) goud. En we hebben een binnenstad die schreeuwt om aandacht en invulling.   

Louis van der Kallen

 


 

| BRABANT nummer 2 |  

  

In de provinciale nieuwsbrief is te lezen dat de Provincie Noord-Brabant in september start  met een pilot ‘vergroenen’ van geluidsschermen. De provincie wil testen of het planten van een speciale kamperfoeliesoort tegen geluidsschermen bijdraagt aan een afname van fijnstof langs de weg.

Daar ben ik blij mee want ook uit oogpunt van biodiversiteit, klimaatadaptatie en goed waterbeheer is met vergroening van geluidschermen milieuwinst te halen. Helaas is de gemeente Amsterdam ten aanzien van het beproeven van kamperfoelie soorten als fijnstofvanger de provincie voor. Daar schreef ik eerder over. Maar ook als nummer twee kan je laten zien dat de provincie Noord-Brabant met de aanpak van fijnstof ernst wil maken. Maar als men in Brabant en Bergen op Zoom met vergroening van betonnen geluidschermen aan de slag gaat, zou ik ook graag zien dat men met het beton zelf aan de slag gaat en niet wacht tot dat anderen dit doen. Lees ter inspiratie het artikel “vergroenen van harde oppervlakken kan”. Te lezen in de BSD nieuwsbrief van 17 juli 2016.

Louis van der Kallen

 


 

| GOED VOORBEELD 12 EN 13 |  

 

sing-for-the-climate-bazelBergen op Zoom werkt aan een actieplan om de aanpak van de klimaatadaptatie en de hittestress samen met bewoners en bedrijven vorm te geven. Ik werk daar graag aan mee en speur stad en land af naar goede voorbeelden.

Voor mij startte dit project met de eerste bijeenkomst over “water in de tuin”. Ik schreef er eerder over. In de speurtocht naar goede voorbeelden kwam ik een animatiefilmpje tegen van de stad Gent over klimaatadaptatie het bekijken zeker waard.

Een tweede inspirerend voorbeeld wat wij tegenkwamen was een actie bij onze zuiderburen in 2012 waar in 180 steden en dorpen clips werden opgenomen van een lied om burgers bewust te maken van de klimaatproblemen, waarvoor de wereld is gesteld. Wat mij betreft iets om ook in Bergen op Zoom  na te volgen. Ter inspiratie “Sing for the Climate”  en een compilatie van de 180 opnames.

Louis van der Kallen

 


 

| VERZONDEN BRIEVEN |

 

08-08
EX ART. 39 VRAGEN, NIET HANDHAVEN OP VERKEERSOVERTREDINGEN, KENMERK PVDK/16029


08-08
EX ART. 39 VRAGEN, WAAROM?/ OVERBODIG?/ WELKOM?, kenmerk LVDK/16028

 


 

| BEANTWOORDE BRIEVEN |

 

13-07
DE RAAD TEN EINDE RAAD?, KENMERK FEK/16024

ANTWOORD, KENMERK U16-012436

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.