VOORZITTER MAARTEN/ STEENBREEK/ UITNODIGEND/ BOMEN OVER BOMEN

| jaar 3 | nummer 127 |

| 02-10-2016 | 11.00 uur |


 

| VOORZITTER MAARTEN |  

 

maarten

Petter op reis, Maarten wint de prijs!

Maarten van Eekelen, mijn geachte raadscollega, mocht de gemeenteraad afgelopen donderdag, bij afwezigheid van de burgemeester, voorzitten. Eindelijk die mooie ketting een avondje om zijn nek.

Wel jammer dat het gelijk zo’n beetje de kortste vergadering van het jaar werd. Met maar één bespreekonderwerp, waar we natuurlijk met zijn allen wel lang over deden. Zijn eigen fractie, inclusief zijn eigen wethouder, deed er met onder andere een motie wel alles aan om hem zo lang mogelijk te laten genieten. Maarten leverde daar ook een bijdrage aan. Geheel tegen de afgesproken regels stond hij zelfs interrupties toe in de eerste termijn. Maar hij mocht dat naar eigen zeggen, want hij leidde immers de vergadering. Maarten voor één keertje is het afwijken van de regels je wel gegund. Eindelijk een keer die ketting dragen en de hamer hanteren maakt zelfs van Maarten, normaal de goedheid zelve, een keer een voorzitter die staat op zijn bevoegdheden. Afwijken van de regels, als je dan een toch een keertje voorzitter mag spelen, moet kunnen!

Louis van der Kallen

 


 

| STEENBREEK |  

 

rioleringDit jaar won Den Haag de Steenbreektrofee. Wanneer doet Bergen op Zoom mee?  Het doel van de Operatie Steenbreek is om de burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen dragen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als men bedenkt dat plusminus 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren. Operatie Steenbreek richt zich op dit moment vooral op het veranderen van het denken over de inrichting van de tuin en de openbare ruimte. Een stenen, onderhoudsvrije tuin is een modetrend van de laatste jaren, die door de media wordt gevoed, middels huis- en tuin programma’s. De burger en de overheden zijn er aan gewend geraakt om onze omgeving totaal naar ons gemak in te richten. Het moet anders. Dat kan middels een actie steenbreek, waarbij overheden aan de burgers planten aanbieden tegen de inlevering van een steen of stenen.

Louis van der Kallen

 


 

| UITNODIGEND |  

 

bankSoms loop ik ergens rond en dan denk ik: wat uitnodigend! Hoe zou dat staan op onze Grote Markt, op de Parade, in onze parken en groenstroken of aan de Boulevard of op een strandje aan de Binnenschelde. Deze foto is gemaakt op het stadsplein in Capelle aan den IJssel.

Ik heb er zelf ook op liggen lezen in een heerlijk september zonnetje. Ze staan er al tientallen jaren blijken dus redelijk vandalismeproef. Voor mij een voorbeeld om te volgen. Leuk voor onze burgers en onze bezoekers.

Louis van der Kallen

 


 

| BOMEN OVER BOMEN |  

 

bomen-begraafplaatsIn 2005 diende ik een initiatiefvoorstel in om te komen tot een lijst van monumentale bomen/houtopstanden om waardevolle bomen te beschermen. In de loop der jaren is deze lijst wel gegroeid, maar deze is met 26 bomen/houtopstanden nog steeds beperkt. Dit terwijl Bergen op Zoom zich toch voorstaat een groene stad te zijn.

Recent heeft de CDA fractie voor deze lijst de aandacht gevraagd om samen met de inwoners deze lijst aan te vullen. Een mooi initiatief. Maar het kan uitdagender. Als voorbeeld de gemeente Capelle aan den IJssel. De afgelopen jaren heeft deze gemeente in totaal 750 bomen voor de voortuin uitgedeeld. Tevens kent deze gemeente, net als bijvoorbeeld Utrecht, Laarbeek en Woerden, een subsidieregeling voor het onderhoud van monumentale bomen. Wat de BSD fractie betreft iets om na te volgen. Wat mij betreft onder de slogan: “Het is Groen, het is Groot, het is Gezond en het is Geweldig!”.

Louis van der Kallen

 


 

| BEANTWOORDE BRIEVEN |

 

28-07
VERZOEK INZAGE VERKOOPOVEREENKOMST SAMARBETE, KENMERK LVDK/16027

ANTWOORD, KENMERK U16-014577


08-08
EX ART. 39 VRAGEN, WAAROM?/ OVERBODIG?/ WELKOM?, kenmerk LVDK/16028

ANTWOORD, KENMERK U16-015280


08-08
EX ART. 39 VRAGEN, NIET HANDHAVEN OP VERKEERSOVERTREDINGEN, KENMERK PVDK/16029

ANTWOORD, KENMERK U16-055339


17-08
EX ART. 39 VRAGEN, GEVOLGEN UITSPRAAK CRVB INZAKE WMO – 2, KENMERK PVDK/16030

ANTWOORD, KENMERK U16-055144


15-09
OPENBAARHEID STUKKEN VERKOOP DE BEEKLAAN 14, KENMERK LVDK/16033

ANTWOORD, KENMERK U16-056013

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.