EX ART. 39 VRAGEN, WONINGBOUW SPECIFIEK VOOR JONGEREN, KENMERK PB/16036

 


 

Bergen op Zoom, 22 oktober 2016

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
der Gemeente Bergen op Zoom
Postbus 35
4600 AA Bergen op Zoom  

 

Betreft:          Ex art. 39 vragen, woningbouw specifiek voor jongeren, kenmerk PB/16036

 

Geacht College,

Ons bereiken steeds meer berichten van Bergse jongeren die naarstig op zoek zijn naar betaalbare en goede woningen. Velen staan ingeschreven, maar komen niet in aanmerking voor goede huisvesting en/of kunnen de hoge gevraagde huurprijs niet betalen. Ook in de koopsector is het onmogelijk voor deze jongeren een hypotheek te krijgen. Kortom: men zit in een vacuüm. Vaak zijn deze jongeren aangewezen op antikraak woningen (Vijverberg en Scheldeflat). Maar ook dit brengt geen soelaas, omdat dit tijdelijke woningen zijn. 

We zien vele mooie nieuwbouwprojecten ontstaan in Bergen op Zoom, maar dit is niet haalbaar voor onze jeugd/jongeren en mensen met een laag inkomen. In een van de commissievergaderingen kreeg ik te horen dat de gevraagde grondprijs meegroeit met hetgeen wat er geplaatst/gebouwd wordt. Dus met andere woorden, dure projecten hebben een hogere grondprijs opbrengst. Het is dus verleidelijk om te zeggen dat deze gemeente van zins is om zoveel mogelijk dure projecten te ontwikkelen dan minder dure, omdat de opbrengst hoger zal zijn. Graag zou ik in een van de komende commissievergaderingen Stad en Ruimte hier aandacht aan besteed willen zien. We zien om ons heen in andere steden van dit soort, vele leuke goedkope en deugdelijke sociale woningbouw. Gelukkig in Bergen op Zoom zien we hier ook een voorbeeld van, denk aan het ABG. Dit zijn prachtige woningen voor onze hulpbehoevende bejaarden. Prima. Zulke projecten kunnen en verdienen ook voor jongeren aandacht. Bijkomend voordeel: dit soort woningen kunnen ook ingezet worden, als dat nodig mocht zijn, voor statushouders en/of vluchtelingen op elke bedenkbare plaats, gaan 25 jaar mee, zijn makkelijk verplaatsbaar, zuinig met energie en zijn relatief niet duur, € 50.000. Kortom werk aan de winkel.

Voorbeeld:

jongeren-woning-01 jongeren-woning-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De BSD fractie heeft de volgende vragen:

  1. Heeft dit college een soortgelijk specifiek programma klaarliggen of is men hiermee bezig, huisvesting voor jongeren en/of mensen met een laag inkomen? Woningbouw specifiek gericht op deze doelgroep dus..
  2. Is de gemeente bekend met deze nieuwe ontwikkelingen in de woningbouwmarkt en is men bereid hier iets mee te doen?
  3. Is de gemeente bereid binnen afzienbare tijd, om ook voor onze jongeren betaalbare woningen te creëren?

Wij wachten met belangstelling uw antwoord af. 

Met vriendelijke groeten,

Namens de BSD-fractie,

Peet Bakx

 


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *