HAVENDROMEN/ ZOET/ZUUR/ AANMELDEN GRAAG/ GESPOT

| jaar 4 | nummer 171 |

| 23-07-2017 | 13.00 uur |


 

| HAVENDROMEN |  

 

Gaan we dit ooit doorbreken?

Op zaterdag stond er in BNdeStem een artikel met de kop “Bergen op Zoom droomt van echte haven”. Een artikel dat ging over ‘de haven van de toekomst’ in het oude havenkanaal tussen de Havendijk en de Noordlandseweg.

Nu heeft ondergetekende enige reserve bij dromen. Zeker met dromen waarvan het najagen veel geld kost. Het gegraaf in het oude havenkanaal is een soort van vooruitlopen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Want of er ooit een jachthaven kan komen is maar de vraag. Er is veel geld nodig om de huidige waterkering (recent verbeterd en geschikt gemaakt om ook als het Volkerak/Zoommeer gebruikt wordt als waterberging het water adequaat te keren) te verleggen of te doorbreken met een sluis(je).

Broeckehaven

Ik droom soms ook wel eens! In 2015 peinsde het Brabantse Landschap er niet over de Broeckehaven (de oude werkhaven) op de Molenplaat aan de gemeente Bergen op Zoom over te dragen met de bedoeling er een jachthaven te vestigen. Daar heb ik begrip voor omdat een jachthaven, inclusief (horeca) voorzieningen, het hele jaar door, 24 uur per dag, voor veel verkeer kan zorgen. Maar het kan anders. Passend in het toeristisch profiel van Bergen op Zoom en omgeving zou het gebruik van de Broeckehaven kunnen zijn, er is nog een kade muur, een plaats waar in de zomerperiode een enkele keer overdag een fietscruise of een andere cruise zou aanleggen. Soms komt er zelfs één voorbij.

 

Louis van der Kallen


 

| ZOET/ZUUR |  

 

Ik word in de gemeenteraad wel eens getrakteerd op kwalificaties als: zuurpruim, doemdenker, azijnzeiker. Daarom heb ik besloten in de nieuwsbrief ook eens aandacht te geven aan waar ik in de gemeentelijke politiek blij van wordt.

De afgelopen maand was dat zeker de aankondiging door het college van B&W van de redding van een stukje van de vesting van Menno van Coehoorn en dat stukje gaat ontsluiten voor het publiek. Het betreft een restant van de contre-escarp galerij ter hoogte van het lunet Overijssel. Vanuit dit deel van de galerij had men toegang tot het lunet. Nu maar hopen dat het niet bij twee kruitkamers blijft, maar dat zowel de gemeente als woningcorporatie Stadlander hier ruimhartig vorm gaan geven aan behoud van de restanten van de vesting. Een stukje geschiedenis waar Bergen op Zoom trots op kan zijn.

Tijdens de raadsvergadering van 13 juli werd ik echt vrolijk omdat ik kon constateren dat de VVD, bij monde van Barry Jacobs, bereid was een begroting uit te laten zetten. In het onderhavige geval stegen de additionele kosten van de ISD Brabantse Wal met circa 50%, ‘om het iets eerlijker te maken’. Geloof mij dat ga ik onthouden. Want er is in onze samenleving nog heel veel geld nodig om dingen eerlijker te maken.  

Louis van der Kallen

 


 

| AANMELDEN GRAAG |  

 

De Bomenstichting introduceert de ‘Bomen van de ereklasse’. In deze ereklasse krijgen de oudste, mooiste, dikste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze bomen zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen.

Het gaat om 10 topbomen per provincie, te beginnen met de provincie Friesland. Elke maand komt er een provincie bij. De bomen worden beoordeeld op schoonheid, omvang, soort of een ‘bijzonder verhaal’. Een belangrijk criterium is bovendien dat ze zichtbaar zijn voor iedereen. 

Zie de  ‘Bomen van de ereklasse’ van de provincie Friesland.

Wat mij betreft meldt de gemeente Bergen op Zoom onze topbomen gelijk aan. Het bezoek aan deze bomen kunnen wel eens een toeristisch attractie worden en hun foto’s een verzamelobject.

Louis van der Kallen

 


 

| GESPOT IN BERGEN OP ZOOM |  

 

Welkom in de binnenstad van Bergen op Zoom met lege winkels en volle afvalbakken!

  


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.