75 JAAR BEVRIJDING, KENMERK FEK/18015

 


 

Bergen op Zoom, 24 mei 2018

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
der Gemeente Bergen op Zoom
Postbus 35
4600 AA Bergen op Zoom 

 

Betreft:          75 jaar bevrijding, kenmerk FEK/18015

 
Geacht College,

Volgend jaar hopen wij 75 jaar bevrijding te kunnen vieren. Bevrijding van de onderdrukking door de bezetter. Dat wij vrij zijn is uiteraard niet vanzelfsprekend en wij mogen nooit vergeten waar en aan wie wij deze vrijheid te danken hebben. Dankbaarheid tonen wij jaarlijks door allen die in de strijd gevallen zijn op 4 mei te herdenken.

Toch zijn een aantal specifieke personen, die wel gevallen zijn voor onze vrijheid, maar ter nagedachtenis onbekend zijn gebleven. Het is van groot belang voor ons, maar ook voor onze toekomstige generaties dat ook de gewone mensen onder ons de eer krijgen die hen toekomt. Naast de algemene herdenkingsmonumenten zou het ons als gemeente Bergen op Zoom sieren, in navolging op vele gemeenten, om ook deze gewone helden te eren en hen van een herdenkingsplaatje (een zogenaamde Stolperstein) te voorzien.
Om de 75 jarige bevrijding een extra dimensie te geven, denken wij bij de fractie van de BSD dat het een mooi initiatief en gebaar kan zijn om tijdens deze herdenking deze Stolpersteinen in onze gemeente te introduceren en deze tijdens de bevrijdingsviering te onthullen. Zo kan onze gemeente mee in de algemene denk- en handelswijze van voorgaande gemeenten die dit kleine, maar zeer indrukwekkende symbool tot onderdeel van herdenkingssymbolen hebben omarmd.

Hieronder treft u een greep uit een aantal namen van vooral mensen uit onze gemeente, die binnen onze gemeentegrenzen, voor zover ons bekend, op generlei wijze herdacht worden. U snapt wellicht dat er nog veel mensen op het onderstaande lijstje ontbreken. Echter is het een begin om zorg te dragen voor een herdenking om ook deze gewone mensen op een bescheiden wijze te memoreren.

  • P. Veraart, overleden 18 maart 1945 overleden in Dora Mittelbau (kamp naast Buchenwald), geboren in Halsteren. Is later vakbondsleider geworden in Breda. Weigerde om aan te sluiten bij de Duitse vakbond. Is in 1943 gearresteerd bij hulp voor het onderduiken van joden. Afgevoerd naar kamp in Polen, op dodenmars gezet naar Dora Mittelbau en daar overleden aan de slechte omstandigheden. Wordt herdacht op het monument in de tweede kamer. Maar niet in Halsteren. 
  • J. Testers, overleden op 15 mei 1944. Geboren uit het rijke geslacht Testers in Halsteren. Was Nederlandse Consul in Frankrijk en heeft daar deelgenomen aan het verzet en vele mensen, die gezocht werden door de Duitsers, helpen te ontsnappen. Is gearresteerd en afgevoerd naar Buchenwald en is daar door slechte omstandigheden gestorven. 
  • L. de Rooij, overleden op 15 oktober 1943. Is in de Dorpsstraat door een foute politieman neergeschoten.
  • F. van Aart, overleden op 15 oktober 1944 in een dwangarbeiderskamp te Uetersen (D) voornamelijk tussen de Russische en Poolse dwangarbeiders. Geboren op de Oude Molen te Halsteren.
    Bovenstaande persoonsgegevens heb ik van derden ontvangen.
    Wij wachten uw reactie met belangstelling af.
    Met vriendelijke groet,
    namens de BSD-fractie 
     
    Farid El-Khassim 

 


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *