VRAGEN EX ART. 39 INZAKE BEDELVERBODGEBIEDEN, KENMERK MVG/LVDK/18016

 


 

Bergen op Zoom, 31 mei 2018

 

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
der Gemeente Bergen op Zoom
Postbus 35
4600 AA Bergen op Zoom 

 

Betreft:          Vragen ex art. 39 inzake bedelverbodgebieden, Kenmerk MVG/LVDK/18016

Geacht College,

In het bericht van 30 mei 2018 van kijkopBergenopZoom.nl is te lezen dat het college kiest voor een harde aanpak van straatbedelarij in Bergen op Zoom. Als BSD fractie zien wij zeker de noodzaak van actie, omdat de straatbedelarij lijkt toe te nemen de afgelopen jaren, met name in het centrum en rondom het station van Bergen op Zoom.

Naast dat dit geen goed visitekaartje is voor de gemeente Bergen op Zoom, gaat het hier ook om een kwetsbare doelgroep, die eigenlijk geen tot weinig middelen meer tot hun beschikking heeft om de koers van hen leven drastisch om te zetten. In het artikel van kijkopBergenopZoom.nl lijkt wethouder Patrick van der Velden echter alleen op de overlast van de straatbedelarij in te gaan. De BSD ziet graag ook de andere kant van de medaille belicht. Daarom heeft de BSD fractie twee vragen naar aanleiding van het bedelverbod in gebieden van Bergen op Zoom.

  1. Wat zal de straf bij een eventuele overtreding zijn? In gemeentes als Amsterdam wordt straatbedelarij beboet. Echter ziet men dat van de 718 boetes slechts 222 boetes voldaan zijn (De Telegraaf van 9 juni 2017). Van deze boetes wordt dus slechts 31 procent effectief geïnd.   
  2. Welke stappen gaat het College verder ondernemen, naast het verbod, om deze situatie te veranderen? Deze vraag richt zich zowel op preventieve maatregelen, zoals verslavingszorg en ondersteuning bij schulden, als op directe maatregelen. Welke middelen hebben wij als gemeente tot onze beschikking om mensen die het pad kwijt zijn geraakt een uitgestrekte hand toe te rijken?
     

Uw reactie/handelen afwachtend, 

Met vriendelijke groeten,

Namens de BSD-fractie,

Manuela van Gent
Louis van der Kallen

 


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *