BRIEF AAN MINISTER VAN OVW INZ OPENBAARHEID MONUMENT, KENMERK LVDK/18025

 


 

Bergen op Zoom, 24 juli 2018

 

Aan de Minister van OVW
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag

 

Betreft:          openbaarheid monument, kenmerk LVDK/18025

 
Excellentie,
 
Het Ravelijn te Bergen op Zoom is mede met geld van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Noord-Brabant prachtig gerestaureerd. Het bolwerk ligt er weer schitterend bij. Daarvoor past dankbaarheid. Het openlucht gedeelte van het Ravelijn is, zolang als ik mij kan herinneren, openbaar terrein geweest en maakte deel uit van wandelgebied in en rond het Anton van Duinkerkenpark. Circa 38 jaar geleden wandelde ik daar reeds met mijn zoon in de kinderwagen en las ik er menig boek. Uit de wind en in de zon was een verblijf op dit vestingwerk, ook op relatief koude dagen, een aangename en rustige plek. Een relatief stille plek aan de rand van het centrum, waar de wallen de geluiden van de stad grotendeels buiten hielden. Het bolwerk was overdag openbaar terrein. En dus voor iedereen als het licht was vrij toegankelijk. Een plek waar menigeen gratis kennis kon maken met de geschiedenis. Zonder het zeker te weten sluit ik niet uit dat die plek mijn zoon mede geïnspireerd heeft te komen tot zijn (archeologische) liefde voor Bergen op Zoom en haar geschiedenis.
Nu is het Ravelijn gerestaureerd en is het alleen op zondagmiddag open voor bezoek onder begeleiding van een gids. Kosten 3 euro per persoon! Het voor veel belastinggeld gerestaureerde Ravelijn op den Zoom is op slot gegaan. Niet alleen in de nachtelijke uren, zoals vroeger, maar permanent tenzij de portemonnee wordt getrokken. Volgens de gemeente  “uit vrees voor vernielingen” (BNdeStem van 24 juli). Er zijn “afspraken met de Stichting Bezichtiging Monumenten”. Naast de rondleidingen met gids is het Ravelijn wel open voor publiek bij evenementen.

Veel ‘evenementen’ kennen ook een toegangsprijs. Zo wordt een stuk geschiedenis, wat eens openbaar was en bereikbaar voor iedereen, exclusief gemaakt voor hen die kunnen betalen. En beperkt tot de zondagmiddag. Ook is prikkelarm genieten van iets moois als het Ravelijn niet meer mogelijk. Bezoek aan wat eens een rustpunt was voor iedereen is niet meer in stilte mogelijk. Alleen bezoek met velen is nog mogelijk.

Is dit de bedoeling van restauraties betaald door overheden met belastinggeld? Zijn restauraties bedoeld om grote groepen mensen uit te sluiten? Zijn restauraties als die van het Ravelijn niet bedoeld om objecten te behouden voor de toekomst, zodat mensen er van kunnen genieten en zich bewust kunnen worden van hun rol in de geschiedenis en van hen die hen voorgingen?  
 
Een prachtige plek van rust en overdenking is de burgerij van Bergen op Zoom, mede met geld van uw Ministerie, ontnomen.
Ik verzoek u alles te doen wat in uw vermogen ligt om het college van B&W van Bergen op Zoom te bewegen het Ravelijn overdag weer vrij toegankelijk te maken, zodat die plek weer de rol kan vervullen die haar zo vele jaren heeft gepast en mensen als ik een mooie herinnering heeft gegeven.

Uw reactie/handelen afwachtend, 

Hoogachtend,

L.H. van der Kallen

 


 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *