‘OPENBAAR’/ DOSSIER DOEL/ GOED VOORBEELD – 23

| jaar 5 | nummer 225 |

| 29-07-2018 | 12.00 uur |


 

| ‘OPENBAAR’ |  

 

In een brief van het college van B&W aan de gemeente raad d.d. 22 augustus 2013 is te lezen dat de gemeente Bergen op Zoom 3,5 miljoen euro subsidie kreeg van de provincie Noord-Brabant voor de realisering van het Pleinen Plan Stadskern Noordoost. 

In die brief is te lezen: “Het creëren van een toeristisch recreatieve route Markiezenhof via de pleinen en binnenhoven naar het Ravelijn en Anton van Duinkerkenpark. Onderdeel hiervan is de aanleg van een brug over het Pielekeswater. Deze brug was eerder opgenomen in het Structuurbeeld Binnenstad zoals vastgesteld door de raad op 23 juli 2003. Deze brug is voorts ook meegenomen in het PleinenPlan”

In het “Investeringsvoorstel West Brabantse Waterlinie” is op pagina 13 over het Ravelijn te lezen: “Op die manier draagt het Ravelijn bij aan een kwalitatieve impuls in haar omgeving. Daarnaast krijgt het Ravelijn een openbare functie waarbij kennis en beleving met betrekking tot De Linie een rol spelen”….. “De toegankelijkheid en beleefbaarheid van het Ravelijn wordt vergroot”

Wel geld vragen aan bijvoorbeeld de provincie Noord-Brabant voor allerlei plannen met een vermeend openbaar karakter of vermeend openbare functie en na het verkrijgen van de gelden het slot erop! Ik ben benieuwd of de provincie blij is met de feitelijke onttrekking aan het openbaar gebied door het Ravelijn alleen op zondagmiddag en tegen betaling toegankelijk te maken. Het college heeft wel een heel bijzondere interpretatie van het woord toegankelijk!

Ik schreef er een brief over aan de provincie. Het Ravelijn behoort toe aan de bevolking van Bergen op Zoom, dus dient het Ravelijn zonder betaling openbaar te zijn voor iedereen die van de rust en het Ravelijn wil genieten.

HET RAVELIJN IN BERGEN OP ZOOM

De BSD legt uit waarom het Ravelijn in Bergen op Zoom een openbare functie moet hebben en de openstelling van het Ravelijn zich niet moet beperken tot een begeleide rondleiding tegen betaling.

Gepostet von Bergse Sociaal Democraten – BSD am Sonntag, 29. Juli 2018

(geluid aanzetten in video)

Louis van der Kallen

 


 

| DOSSIER DOEL |  

 

Recent ben ik naar een boekpresentatie geweest  van Sonn Franken. Het ‘dossier Doel’ werd gepresenteerd. De thriller/roman, mede gebaseerd op feiten rond de kerncentrale Doel.

Een kerncentrale die van incident naar incident loopt. Als lokaal politicus probeer ik mij alleen te uiten over zaken waar ik als raadslid een (gedeelde) beslissingsbevoegdheid heb. Een beslissingsbevoegdheid is bij Doel, voor mij, niet aan de orde. Als lokaal politicus heb je echter ook een rol in het vertolken van wat leeft binnen de lokale/regionale gemeenschap en ik kan en wil er niet omheen dat het wel en wee van de kerncentrale Doel het nodige losmaakt binnen de bevolking van Bergen op Zoom en de regio. Doel wordt gezien als en is een ernstige bedreiging en vooral de ogenschijnlijke nonchalance van de beheerders/gebruikers en de bestuurlijk verantwoordelijke overheden baren zorgen bij onze burgers en lokale politici.

Van kernfysica en de toepassingen daarvan worden veelal de negatieve argumenten breed uitgemeten. Deels terecht, de risico’s zijn immens. De positieve argumenten zoals de ontwikkeling van medische toepassingen van producten, zoals bijvoorbeeld die in de centrale in Petten worden gemaakt, blijven onderbelicht. Wij mensen zouden ook niet bestaan zonder de grootste kerncentrale in onze omgeving, de zon. Met de ontwikkeling van kernenergie door mensen en het Manhattan project is een doos van Pandora geopend. Sonn heeft die nabije doos van Pandora zichtbaar gemaakt in het door hem geschreven Dossier Doel. Een boek over een deel van ons bestaan dat bedreigend dichtbij is en tegelijkertijd voor ons gewone burgers en bestuurders ongrijpbaar ver weg.

Het dossier Doel is een boek dat mede gaat over een groot maatschappelijk regionaal probleem en tegelijkertijd bedoeld is voor spannende ontspanning. Voor mij dé manier om de burger te betrekken bij de zaken die hem of haar aangaan. Voor mij als politicus, die graag praat over zaken waar hij echt iets over te zeggen (beslissen) heeft, is het een uitdaging om er over te praten en te schrijven zonder de indruk te wekken dat ik als raadslid/politicus bij Doel ook maar enige beslissingsbevoegdheid heb. Gelukkig zijn er mensen als Sonn die met zijn talenten een groot visueel zichtbaar maatschappelijk probleem, de kernenergiepraktijk van de centrale Doel, meesterlijk combineert met ontspanning.         

Louis van der Kallen    

 


 

| GOED VOORBEELD – 23 |  

 

Op circa nabij Schijndel wordt in de gemeente Meierijstad de komende jaren het grootste productievoedselbos van Nederland aangelegd. Het voedselbos is een initiatief van de stichting Voedselbosbouw Nederland en wordt gerealiseerd met behulp van het Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Studenten van de HAS gaan in de komende jaren nauwlettend in de gaten houden hoe het voedselbos in Schijndel zich ontwikkelt. De daarmee opgedane kennis zal een openbaar karakter krijgen, zodat deze kennis gebruikt kan worden door ondernemers en organisaties die elders vergelijkbare plannen willen realiseren. De aanleg start met het planten van hagen. De hagen bevorderen de biodiversiteit en geven beschutting. Daarna worden de appelbomen, hazelaars en bessenstruiken geplant. Ook de volgende jaren worden nog bomen en struiken geplant. Het voordeel van voedselbosbouw is dat je niet hoeft te sproeien en er geen bemesting nodig is. Het uitgangspunt is dat de natuur zorgt voor de balans. Landschappelijk sluiten de bossen prima aan bij de al bestaande bossen in Schijndel. In het voedselbos zullen in de toekomst rondleidingen, voorlichtingsbijeenkomsten en proeverijen georganiseerd worden.

Dit is een Meierij voorbeeld dat op de Brabantse Wal navolging verdient.

Louis van der Kallen

 

STEUN ONS DOOR DE BSD FACEBOOKPAGINA LEUK TE VINDEN

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Lauran van Schilt

    Al decennia lang wordt Bergen op Zoom en zijn burgers getreiterd door wanbestuur. Hoe is het toch mogelijk vraag ik me frequent af dat wij, de kiezers, deze lieden telkens de kans geven door te gaan. Het Ravelijn is van ons allemaal en dient dan dus ook 24/7 open te zijn zonder er voor te betalen. Het wordt toch al betaald van diverse soorten belastingen !!

    Lauran

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *