ERGERNISSEN/ JAMMER/ GOED VOORBEELD – 25

| jaar 5 | nummer 234 |

| 23-09-2018 | 10.00 uur |


 

| ERGERNISSEN |  

 

Een groene golf op de Randweg die al maanden NIET meer bestaat. Waarom die verdwenen is, schijnt niemand te weten. Gemeente doe er wat aan!

Een volstrekt mishandeld Esperanto monument. Dat monument was niet voor niets groen. Dat was en is de Esperanto kleur, van de vlag en van menig Esperanto monument in de wereld. Monumenten die niet de oprichter/bedenker (Ludwik Lejzer Zamenhof) centraal stellen, kennen vrijwel allemaal dominante groene elementen zoals de Esperantoster of de groene vlag. Nu is blinkend staal de dominante aandachttrekker. De symbolen (de vlag de ster) van Esperanto zijn groen de kleur van de hoop. Dus geen blinkend blank staal. Blinkend blank staal staat in mijn ogen voor geweld, terwijl de Esperanto monumenten en de esperantisten in de jaren van het Nazidom geteisterd werden door geweld. Esperantisten zijn vaak te bescheiden om commentaar te hebben, maar ik ben niet bescheiden en laat dan ook mijn mening horen, ondanks dat ik als politicus geacht wordt geen commentaar te hebben op kunstuitingen. Ik kan echter niet zwijgen. Wat er nu met het Esperanto monument is gebeurd staat voor mij gelijk aan vernietiging en een volstrekte miskenning van de symbolen van het Esperanto. Gemeente hoe heeft dit kunnen gebeuren?   

Er zijn ondernemers die met hun uitstallingen of bezorgfietsen de stoep in gebruik nemen en de kwetsbare voetgangers dwingen het fietspad op te gaan. Toen deze foto genomen werd, werd de moeder van de fotograaf die, door de obstakels op de stoep, gedwongen over het fietspad te lopen op enkele centimeters na door een scheurende bromfiets van de sokken gereden. Ook de drempel bij de toegang kan letsel veroorzaken. Gemeente doe wat aan ondernemers met een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Bergen op Zoom, gastvrije fietsgemeente? Afgelopen weekenden vonden er diverse evenementen plaats in de binnenstad. Zo was er Open Monumenten Zondag en vorige zondag trok de Brabant Stoet door de binnenstad. Evenementen die veel bezoekers trokken, meer dan op een reguliere (koop)zondag. Veel bezoekers kwamen, mede vanwege het mooie weer, met de fiets. Maar terwijl de limousines met gezagdragers aan en af reden en op gereserveerde plaatsen werden geparkeerd, stonden de fietsers voor een gesloten deur van de bewaakte fietsenstalling. De St. Annastraat stond beide zondagen vol met fietsen. Hoezo gastvrije gemeente? Een gemiste kans!

Louis van der Kallen/Piet van den Kieboom

 


 

| JAMMER |  

 

In de nieuwsbrief van 1 juli 2018 schreef ik over mini bosjes (Tiny Forests). Mijn slotzin was: “Dit soort kleine bosjes met veel verschillende bomen kan zeker ook in onze gemeente een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.”

Ik vind het dan ook jammer en een gemiste kans dat de gemeente Bergen op Zoom zich klaarblijkelijk niet heeft aangemeld bij de provincie om mee te delen in een provinciaal subsidieprogramma om dit soort bosjes aan te leggen. Acht gemeenten gaan nu met de buit er van door, waar de biodiversiteit gestimuleerd gaat worden en een bijdrage wordt geleverd aan een gezonde, klimaatbestendige en groene leefomgeving. De boffers zijn: ‘s-Hertogenbosch met 4 mini bosjes, Boxtel, Breda, Dongen, Halderberge, Helmond, Oss en Roosendaal waar totaal 14 bosjes worden aangelegd .

Jammer dat de wervende tekst van de provincie: “De minibossen vormen niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook een gezonde verblijfplaats voor mensen. Kinderen leren in het ‘buitenlokaal’ over de Nederlandse natuur en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten op een prettige en gezonde plek. De bossen stimuleren biodiversiteit en bieden ook kansen om klimaatproblemen tegen te gaan”, en mijn stukje van 1 juli de gemeente Bergen op Zoom niet stimuleerde mee te doen met dit goede provinciale initiatief.

Louis van der Kallen

 


 

| GOED VOORBEELD – 25 |  

 

65 bewoners in de wijk Kattenbosch te Rosmalen gaan 2000 vierkante meter daken voorzien van vetplanten. Met subsidies van het waterschap en de gemeente is dit mogelijk gemaakt. Hele huizenblokken doen mee. Op deze schaal is de realisering van groene daken nog niet eerder aangepakt in Nederland. Nadat er in mei in één bui 60 tot 80 millimeter regen viel, was iedereen om.
Dit soort groene daken beperkt de wateroverlast en levert een bijdrage aan het terugdringen van hittestress. Na een zomer als deze beginnen mensen in te zien dat een aanpak van hittestress ook  nodig is. Dit bewonersinitiatief verdient navolging.

Louis van der Kallen

 

STEUN ONS DOOR DE BSD FACEBOOKPAGINA LEUK TE VINDEN

 


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Ik vind uw reactie op het Esperanto monument zielig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.