AANPAK EIKENPROCESSIERUPS

 

   


 | LVDK/ 19022 | 25-11-2019 |

 

Geacht college van B&W van de gemeente Bergen op Zoom,

 

In de discussies over de aanpak van de eikenprocessierups valt op dat één manier om de eikenprocessierups aan te pakken onbesproken blijft. Dat is de herintroductie van de grote poppenrover. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_poppenrover. De grote poppenrover is een van oorsprong inheemse kever die in Nederland vermoedelijk is uitgestorven. In de VS is hij met succes uitgezet om ‘plagen’ te bestrijden.

De grote poppenrover is net als alle loopkevers een carnivoor die leeft van andere insecten en dan voornamelijk de larven. Op het menu staan vooral rupsen.
Tot de rupsen die op het menu staan, behoren enkele soorten die voor andere dieren oneetbaar zijn, zoals de plakker (Lymantria dispar), de bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea) en de larven van de processievlinders zoals de eikenprocessierupsen (Thaumetopoea processionea) en de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa). Dergelijke rupsen bezitten brandharen, wat ze oneetbaar maakt voor vrijwel alle dieren met slijmvliezen, zoals vogels, amfibieën en zoogdieren. Ook rupsen van andere vlinders worden wel gegeten, zoals de rupsen van spanners, spinners en uiltjes.
De grote poppenrover en de larve hebben geen last van de eventuele brandharen en knippen de huid van de rups open waarna ze beginnen met eten. De larve jaagt zowel op de rupsen als de poppen van de vlinder, de volwassen kever valt voornamelijk rupsen aan. Zowel de larve als de volwassen kever bezitten een paar grote, krachtige kaken waarmee de rups tot een papje wordt vermalen dat vervolgens wordt opgezogen.

De BSD-fractie verzoekt uw college te bekijken, eventueel samen met andere gemeenten, of her introductie hier tot de mogelijkheden behoort.

 

Uw reactie/ handelen afwachtend,

met vriendelijke groet,

namens de BSD-fractie,

 

Louis van der Kallen.


   

 

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *