IN MEMORIAM JOHAN PISTORIUS

 

   


 | 25-11-2020 |

 

Er zijn mensen die in hun echtheid, eigenheid en eenvoud een blijvende indruk achterlaten. Johan Pistorius was zo iemand voor mij. In de jaren tachtig had de personeelsvereniging van Synthese/Akzo Resins een schaakclub. We schaakten in een zaaltje van het Zwijnshoofd. Johan was iemand van buiten het bedrijf die om één of andere reden toch deel uitmaakte van dat bonte gezelschap. De meesten werkten op het laboratorium. Johan was anders. Groot, sterk, volksmens, deed in oude metalen, was direct en openhartig maar vooral hartelijk. Ik kon het direct met Johan goed vinden. Toen ik besloot met de BSD aan de verkiezingen deel te nemen en het deel uitmaken van de lijst onder het schaken werd besproken, was Johan helder: “Zet mij maar op de lijst” Het was 1986. Bij de uitslag bleek dat ik zijn kandidatuur niet had kunnen missen. Want met vijftien stemmen minder had de BSD het niet gehaald. Johan haalde er toen 22. Zijn plaats op de lijst werd een soort traditie die voortgezet werd, ook nadat de schaakclub allang ter ziele was gegaan. Van 1986 tot 2014 stond Johan op de BSD lijst.

In die periode kwam ik tegen het einde van het jaar bijna ieder jaar een keer bij Johan thuis in de Schimmelpennincklaan. Met een kleinigheid om even bij te praten. Ik was bij Johan en zijn vrouw altijd welkom. Ik ben zelf opgegroeid in een Rotterdamse volkswijk. De gezelligste plek in de straat was het huis van een groot gezin waar iedereen altijd welkom was. Ook dat manneke van de overkant waarvan de vader vroeg was overleden. Voor mij was dat bij Johan ook zo. Het was voor mijn gevoel bij Johan altijd een drukte van jewelste. Een plek van welkom en menselijke warmte. Zijn gezin, zijn familie en zijn vele vrienden zullen hem missen. Mijn gedachte is bij hen. Met een mens als Johan is het net als met een straat als de Schimmelpennincklaan. De straat kan gesloopt worden. Corona kan een groots mens als Johan slopen maar de herinnering aan z’n straat of wat de mens Johan betekend heeft, is onuitwisbaar. Johan bedankt voor wie je was. Vaar Wel.

LOUIS VAN DER KALLEN,
DE FRACTIE VAN DE BSD.


   

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. dochter van Johan Pistorius

    Ik wil u heel erg bedanken voor deze mooie woorden

  2. Ria Timmermans-deGreef

    Heel mooi Louis. Prachtig !!! Precies hoe hij was. Een klein persoon met een heel GROOT hart en het hart op de goede plaats. Door zijn eenvoud een heel goed mens. We gaan hem allemaal missen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *