EEN ZOETERMEER AAN DE MELANEN?

 

   


| jaar 8 | nr. 272 | 20-09-2021 |

 

Donderdagavond was er voor het eerst in achttien maanden weer een raadsbijeenkomst in de raadszaal. Het was even wennen maar de sfeer was goed. Formeel was het een “beeldvorming”- bijeenkomst. Dat hoort volgens de reglementen een technische, niet politieke bijeenkomst te zijn. Dat was het grotendeels. Totdat de presentatie werd gegeven “inzake ontwikkelingen stedelijke regio West-Brabant West.” Die presentatie begon met een filmpje. Toen werd mij direct duidelijk dat het college ons weer een aantal maanden voor het lapje had gehouden. Ik voelde mij op zijn zachts gezegd belazerd, misleid en verneukt!

Sinds het tot stand komen van het focusakkoord en het aantreden van het nieuwe college wordt de raad keer op keer verblijd met het vragen van onze mening over zaken waar formeel het college over gaat. Ik dacht in mijn onschuld dat dit gebeurde uit onzekerheid. Er moest ook een toekomstvisie tot 2035 komen. Ik was geen tegenstander omdat ik – naar gisteren bleek ten onterechte – dacht dat deze vorm had gekregen middels de behoeften en gedachten van ons politieke systeem en onze burgers. Niets bleek minder waar! Terwijl het college om iedere scheet die ze moeten laten naar de raad komt, waren ze even vergeten naar de raad te komen met een werkelijk politiek hot item.

De raad was de afgelopen maanden rijp gemaakt met een mooi verhaal. West-Brabant West was eindelijk de vierde stedelijke regio van Brabant geworden. Eindelijk was de provincie tot het inzicht gekomen dat onze stedelijke regio met als stedelijke kern Bergen op Zoom/Roosendaal een plek toebehoorde aan de rijkgevulde dis van de B5, we gingen mee snoepen van de gevulde honingpotten van de provincie. Het was een cadeautje een erkenning van onze unieke positie en dat na bijna 25 jaar provinciaal B5 beleid. Gisteren bleek het pure FICTIE!

Donderdagavond bleek dat we niet de vierde stedelijke regio van Noord-Brabant zijn. Nee we zijn weliswaar de vierde stedelijke regio in Noord-Brabant maar we zijn naar mijn gevoelen een beoogde stedelijke regio van de Randstad!

Aan het eind van het met enthousiasme gebrachte filmpje viel de schaamlap: het doel is om met het Rijk een overeenkomst te sluiten inzak de verstedelijking! Het Rijk zoekt plaatsen om die 1.000.000 huizen te bouwen waarom de Randstad gilt. We zijn terug in het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Al in het rapport ‘De ontwikkeling van het Westen des Lands’ uit 1958 werd gesproken over de noodzaak tot een ‘overloopbeleid’ te komen. Er werd in de periode 1960-1985 een Nederlandse groeikernenbeleid ontwikkeld. Dat was een poging om de voortschrijdende suburbanisatie (verstedelijking) in vooral de Randstad in goede banen te leiden. Het oorspronkelijke idee was om het groeikernenbeleid uit te voeren met behulp van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Ook nu wil de regering, die de Randstad altijd vooropstelt, meer grip krijgen op de verstedelijking. Een ‘mooie’ worst wordt het armlastige Bergen op Zoom voor gehouden. En waar moet een deel van die woningbouw komen? Mede in Bergen op Zoom!

Bergen op Zoom ligt in een groenblauwe mal. Er is haast geen ruimte meer. Alles volbouwen dan? Halsteren/ Lepelstraat versmelten met de stad Bergen op Zoom. Geen dorpen meer maar wijken. De natuurgebieden met huizen vol plempen?

Zoetermeer werd in 1962 aan gewezen tot groeikern en groeide uit tot een troosteloze stad. Ik was niet tegen de toekomstvisie 2035. Nu wel, want het blijkt geen stuk van onze gemeenschap, het blijkt een massageproject te zijn. Het college werkt al maanden aan een project niet in de vorm van een de vierde stedelijke regio van Brabant maar als aanhangsel een megabouwproject van de Rijk. Terwijl allerlei collegebevoegdheden met de raad besproken worden, werden dit soort voorbereidingen zolang mogelijk buiten het zicht van de raad gehouden. En dan vindt er een presentatie plaats in de “beeldvorming” waarin geen politieke discussie gevoerd dient te worden.

Dit college misleidt bewust de raad en laat een ingehuurde het woord doen. Ik moet vast niet zo zwaar tillen aan de term ‘verstedelijking’, het is een “Rijksterm”.

De verkoop van onze eigenheid is begonnen. Vijf ‘VVD-wethouders’ brengen ons het heilige ‘VVD- woord’ verstedelijking uit Den Haag. Maar ze laten een ingehuurde ambtenaar het ons uitleggen. De lafaards misbruiken de beeldvorming voor een boodschap die puur politiek is. Eraan werken zonder de politiek eerst te vragen of dit is wat zij zich voorstellen? Nee, eerst de heuglijke boodschap van de erkenning van de vierde Stedelijke Regio van Noord-Brabant en het aan de dis schuiven bij de B5. Het blij maken met een dode mus geeft bij mij een wansmaak die kleeft aan heel het college.

LOUIS VAN DER KALLEN.


   

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *