GEHOORD VAN EEN DIKKE BOOM FLUISTERAAR

 

   


| jaar 9 | nr. 288  | 25-02-2022 |

 

 

Ik ben een heel oude stramme plataan. Ze noemen mij de Dikke. Als oudje ben je blij dat er mensen zijn die om je geven. Je koesteren en snappen dat je soms hulp nodig hebt. Een goede Samaritaan die aan je denkt als het stormt of als vandalen, insecten, schimmels of bacteriën je aanvallen, die ook al ben je oud van je houdt. Die in de gaten heeft dat ook in de moderne tijd er stoffen en dingen zijn die gevaarlijk voor mijn houtige vaten zijn zoals giften en straling. Maar die ook beseft dat ik soms hulp nodig heb van andere levende wezens die leven in de bodem waar ik in sta. Die mij helpen overeind te blijven. Ook die hebben soms hulp nodig. Ik ken er één die niet alleen aan mij maar ook aan mijn broeders en zusters denkt. En hen helpt lucht en water te krijgen en zelfs actief boomtuintjes aanlegt en o.a. daarvoor een plantenbieb organiseert en ook zelf bomen plant. Allemaal uit liefde voor mij en mijn soortgenoten. Ik ken haar heel goed. Na de zware stormen van de afgelopen tijd kwam ze mijn afgebroken ledematen controleren op ziekten en schimmels en nam ze er een paar zelfs mee in haar mandje op zo’n ding met twee wielen. Als ze twijfelt vraag ze zelfs raad aan ‘deskundigen’ en soms schakelt ze zelfs een tweevoeter in die op zaterdag met een praatpaal vlak bij mij staat of op een bankje zit en veel met andere tweevoeters praat. Die ietwat rare tweevoeter stuurt dan een brief met vragen naar de gemeente in wiens armzalige grond ik sta. Dat het toch niet kan dat ik, een eerbiedwaardige oude plataan, volgehangen zou kunnen worden met knellende draden en verlicht zou worden als of ik zo’n plakkende kerstboom zou zijn. Ze noemden dat sfeerverlichting alsof ik met mijn prachtige kroon niet voor menig mensenpaar zorg voor een (romantische) sfeer! Ik, de zuurstof brengende Dikke met zelfs een naambord met een gedicht aan mijn voet. En als het moet schakelt ze zelfs iemand in die met mij praat en mijn klachten doorseint naar het Europese Hof om, ook al ben ik maar een oude stramme éénvoeter, een demente oude dwaas, toch mijn zorgen, klachten en pijnen onder de aandacht brengt van een eerbiedwaardig rechtsorgaan.

Wat vind ik het mooi dat mijn zorgverleenster, mijn weldoenster de zorg voor mij en andere éénvoeters zo serieus neemt dat zij graag ook zelf ‘beleid’ wil gaan maken zodat ik, mijn broeders en zusters en al het bodemleven en ons stramme bomen het beter zouden kunnen krijgen. Daarom, meen ik mij, als misschien wel de oudste der Bergenaren, te moeten richten aan alle Bergenaren en alle mensen die van mij en mijn zusters en broeders genieten, met een boodschap; stem straks op iemand die van de DIKKE BOOM houdt, stem op mijn Ankie ze staat op de lijst van die rare éénvoeter met zijn praatpaal. Lijst 6.

   

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

5 reacties

 1. mooi verhaal

 2. Ik zal die goede raad in welwillende overweging nemen als ik in het stemhokje sta!

 3. Margret vreedenburgh

  Leuk verhaal. Heb mijn keuze reeds bepaald. Maar als ik dat niet al had gedaan dan was de BSD mij keuze geworden. Succes,

 4. Geweldig dat deze prachtige en eerbiedwaardige plataan een spreekbuis heeft!
  Nu wil het toeval dat deze plataan een héél bijzonder adres heeft op het navigatieplatform what3words:

  https://w3w.co/erelid.topclub.reus

  Het is namelijk zo dat iedere 3 bij 3 meter op de wereld een unieke locatie van 3 woorden heeft gekregen in dit geocodesysteem (zie ook de website https:what3words.com

  Gisteren was ik bij een bijeenkomst ‘Bomen over bomen’ in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam, waar een van de panelleden – fotograaf Mark Kohn, doe o.a. basten van bomen fotografeert – vertelde dat er op Texel een Partij voor de Bomen is. Zodoende kwam ik vanmorgen, dinsdag 10 mei 2022, op deze website terecht en las ik het verhaal van de ‘Dikke Boom’. Erg inspirerend om te merken dat met zoveel liefde voor deze boom wordt gezorgd. Niet door iedereen helaas, jammer om te vernemen dat de ondernemersvereniging het nodig vond in 2021 om opnieuw sfeerverlichting in deze reusachtige boom aan te brengen. De ‘Dikke Boom’ blijft een stem nodig hebben.

 5. De website die ik in mijn vorige bericht noemde heb ik daar helaas verkeerd gespeld. Het is op correcte wijze: https://what3words.com
  Er is ook een app. Die is handig als je snel de locatie – van bijvoorbeeld een boom – wil opzoeken. Dan voer de de drie woorden erelid.topclub.reus in (gescheiden door punten dus) en je komt in de kaart op die locatie terecht. Er zit ook een knop in opdat je de satelietfoto ziet, zoals op GoogleEarth
  De link naar een 3bij3 vlak heeft een verkorte vorm. De link naar de ‘Dikke Boom’ is aldus:
  https;//w3w.co/erelid.topclub.reus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *