RAADZAAL HOLLANDS?

 

   


| jaar 9 | nr. 292  | 06-04-2022 |

 

 

De inrichting van de raadzaal is herschikt. De communicatieapparatuur is vernieuwd zodat geluid en beeld met de kwaliteit van 2022 tot de eventuele thuis kijkende burgers kunnen komen. Door de veranderde raadszaalindeling en de verkiezingen zitten we op een andere plek dan voorheen. Als iemand nu spreekt komt hij of zij vol in beeld inclusief de achtergrond.

Donderdagavond was ik plotseling als aan de grond genageld. Bevond mijn geliefde Bergen op Zoom zich plotseling in ‘Holland’? Een toch echt Bergse VVD’er kwam in beeld en direct achter hem nam ik een Hollands wapenschild waar met daarop een staande triomferende Hollandse leeuw met zwaard en speer met op de punt de vrijheidshoed die zich bevindt in de ‘Hollandse Tuin’. Zijn wij ooit de ‘hof van Holland’ geweest? Wiens vrijheid werd op dit tapijt gevierd? Of is dit wapen een symbool van de knechting van ons Bergen als frontstad?

Het wapen aan bovenzijde van het wandtapijt is het wapenschild van Oranje- Nassau afgebeeld zoals het werd ingevoerd door Willem I (de zwijger) het bleef gevoerd worden door Willen II en III en door Frederik Hendrik. Dus gebruikt van 1544 tot 1647. Mogelijk is de afbeelding op het wandtapijt een toespelingen op het huwelijk van Hendrik III van Nassau Breda en Claude de Chalons.

Dit wandtapijt is vermoedelijk ooit voor duizenden guldens aangekocht en vermoedelijk recent voor de tweede keer in ruim 30 jaar voor tienduizenden euro’s gerestaureerd. Hoewel ik geboren ben in Holland (Rotterdam) voel ik mij toch een soort van Bergenaar en vind ik dat de raadzaal, dé Bergse huiskamer, het Bergs zijn en onze trots op onze roemrijke geschiedenis dient uit te stralen.     

Ik heb geen behoefte tot verwijdering te komen van deze uiting van propaganda en triomfeerzucht van de Stadhouders van Holland. Wel vraag ik aandacht, als de raadszaal verder wordt ‘aangekleed’, voor de wens deze Bergse huiskamer ook echt Bergs te laten zijn met aandacht voor het heden en verleden van Bergen op Zoom en haar dorpen als lokale/regionale overheid. Het zelfvertrouwen begint bij liefde voor je zelf en je geschiedenis. Dat geldt, mijns inziens, voor mensen en voor organisaties als overheden.

 

 

Louis van der Kallen.

   

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *