FEEST IN BERGHEN

 

   


| jaar 9 | nr. 296  | 29-07-2022 |

 

 

Ergens tussen 1246 en 1260 kreeg Bergen op Zoom vermoedelijk een ‘libertas’ van haar heer waarbij stadsrechten aan de burgerij werden verleend. Feit is dat daarvoor onder verantwoordelijkheid van de heren van Berghen reeds stedelijke keuren (verordeningen) werden uitgevaardigd.

Zo ook op vridaghes 1314 februari 1; “deze coren ghemaect ende ghegheven bij rade des drossaten, schoutaten, scepenen ende borghmeisters ende der goede lude van Berghen opten Zoem”.

Ook toe wisten Bergenaren van feesten en genieten en moest één en andere geregeld worden. De ‘APV’ van toe bevatte 53 artikelen. Waarvan de eerste negen artikelen gingen over de kwaliteit van eten en drinken. “Van Backers, van brouwers ende van brode te valschen.” Inclusief de “verboerde” (verbeurde/boetes) bedragen in schellingen.

Het ging om goede wijn en bier en goed eten. Precies datgene waar de Krabbenfoor bezoeker van nu ook behoefte aan heeft! De overheid als beschermer van de burger! De overheid die U behoedt voor het kwade!

 

 

Louis van der Kallen.

   

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *